Biserica Sfântul Mare Mucenic Mina din Râmnicu Vâlcea și-a serbat ocrotitorul

A devenit deja o tradiție ca, în fiecare an, în 11 noiembrie, credincioșii râmniceni să treacă pragul Bisericii ‘Sfântul Mina’ pentru a aduce mulțumire lui Dumnezeu.

Astăzi, 11 noiembrie, în ziua prăznuirii „Sfântului Mare Mucenic Mina”, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în biserica „Toți Sfinții” din municipiul Rm. Vâlcea, care îl are ocrotitor și pe „Sfântul Mare Mucenic Mina”, după cum informează arhiram.ro.

Sărbătoarea a început de ieri seară cu slujba Vecerniei unită cu Litia și Acatistul Sfântului Mina, și a continuat astăzi cu Utrenia și Sfânta Liturghie săvârșită de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, alături de un sobor de preoți și diaconi.

După Sfânta Evanghelie, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a ținut un cuvânt de învățătură în care a istorisit viața și martiriul Sfântului Mina, îndemnându-i pe creștini să-l urmeze în smerenie, rugăciune și sfințenie în lucrarea lor pentru mântuirea sufletului, și i-a felicitat pe părinții slujitori Constantin Cîrstea și Mihai Cîrstea pentru activitatea desfășurată în cadrul parohiei.

La final a fost săvârșită o slujbă de pomenire a ctitorilor, binefăcătorilor și ostenitorilor sfântului lăcaș.

La sărbătoare au mai luat parte reprezentanți ai administrației locale, preoți și numeroși credincioși din municipiu și din împrejurimi.

După slujbă, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a vizitat șantierul noii grădinițe de copii ce se construiește pe amplasamentul vechiului așezământ ridicat acum un veac, la 1908, de către preotul Meletie Răuțu. De menționat este faptul că vechea grădiniță din curtea bisericii „Toți Sfinții” a fost prima grădiniță din România. Piatra de temelie pentru construcția noii grădinițe a fost pusă de către Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, pe data de 7 mai 2009.

Scurt istoric

A fost ridicată cu binecuvântarea episcopului râmnicean Grigorie Socoteanu, ca mulțumire pentru binefacerile primite din partea sfântului. Pentru finanțarea construcției a contribuit filantropul Hagi Constantin Malake. Este cel mai reprezentativ monument istoric de început de secol XVIII al orașului, o adevărată podoabă arhitecturală neobizantină, care îmbină armonios stilul de construcție hurezean-brâncovenesc cu cel al mănăstirilor Curtea de Argeș și Dealu. Pe lângă detaliile arhitecturale, biserica a dobândit și un loc de frunte în rândul lăcașurilor de cult din Arhiepiscopia Râmnicului prin faptul că aici au fost sfințite și binecuvântate steagurile revoluționarilor de la 1848, conduși de generalul Gheorghe Magheru, și tot aici, în 20 iunie 1848, a fost celebrată Constituția României.

Tot aici, în 1910, au fost așezate spre închinarea și binecuvântarea credincioșilor fragmente din moaștele Sfântului Mucenic Mina, ale Sfântului Ioan Hrisostom, Haralambie și ale Sfintei Mucenice Paraschevia.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…