Biserica Sfantul Ioan Zlataust din Iasi isi sarbatoreste astazi hramul.

Biserica a fost zidita in anul 1683 de Gheorghe Duca Voda in doar treizeci de zile, pe locul alteia mai vechi, din secolul al XVI- lea, ctitorita de Stefan Tomsa I. Biserica era dependenta de Arghirocastro, manastirea de langa Adrianopol. Exteriorul lacasului de cult impresioneaza prin zidaria de piatra. Turnul clopotnita se afla amplasat deasupra pridvorului, fiind prevazut cu o tainita in care puteau fi ascunse obiectele de cult, in caz de primejdie. In curtea bisericii se spune ca a fost ingropat Barbu Lautaru.

De ulita Zlataust se leaga numele scriitorului Ionel Teodoreanu, prin amintirile evocate in scrierile sale. In anul 1999, parohia Zlataust a construit o casa de praznuire, necesara pentru activitatea social- filantropica.

Parohul actual al acestei Biserici este Prea Cucernicul Parinte Gheorghe Popa, prodecan al Facultatii de Teologie Ortodoxa Dumitru Staniloae din Iasi care ne prezinta programul slujbelor de hramul bisericii: ‘Programul liturgic se desfasoara ca in orice biserica care isi serbeaza hramul. Aseara am oficiat Vecernia cu Litie. Astazi vom savarsi Utrenia si Sfanta Liturghie, care-i poarta si numele, precum si Pomenirea ctitorilor bisericii care au trecut la Domnul. Toti cei prezenti in biserica la Sfanta Liturghie vor primi la sfarsit, ca semn de pretuire, o mica atentie din partea Comitetului si Consiliului Parohial.’

Comentarii Facebook


Știri recente