Biserica Sfântul Ilie din Huși a primit veșmântul sfințirii

Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor, alături de un sobor de preoți și diaconi, a sfințit duminică, 21 octombrie 2012, Biserica ‘Sfântul Ilie’ din Huși. Părintele paroh Marius-Cătălin Antohi a primit rangul de iconom stavrofor și a fost hirotesit protopop al Protopopiatului Huși, potrivit Ziarul Lumina. Cei 2.000 de credincioși care au asistat la Sfânta Liturghie au trecut prin sfântul altar. Construcția Bisericii ‘Sfântul Ilie’ din Huși a început în anul 2004, iar lucrările au fost susținute de ctitori, binefăcători și credincioși.

O nouă biserică din orașul Huși a primit ieri veșmântul sfințirii, după opt ani de când a fost pusă piatra de temelie. La primele ore ale dimineții, PS Corneliu a fost întâmpinat de soborul de preoți, de enoriașii parohiei ‘Sfântul Ilie’ și de credincioșii din Huși și din alte părți ale județului Vaslui. A urmat slujba târnosirii și Sfânta Liturghie oficiate de Episcopul Hușilor pe un podium special amenajat în apropierea lăcașului de închinăciune. Din soborul de preoți au făcut parte părinții consilieri de la Centrul eparhial Huși, pr. Vasile Lăiu, protopop al Protopopiatului Bârlad, preoții din municipiul Huși și preoți din alte eparhii ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul ‘Roman Melodul’ al preoților din Protopopiatul Huși. După citirea Sfintei Evanghelii, PS Corneliu a rostit un ziditor cuvânt de învățătură în care a tâlcuit Evanghelia din Duminica a XXIII-a după Rusalii, privitoare la vindecarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor. Preasfinția Sa a arătat că întâmplarea din timpul Mântuitorului este destul de actuală, căci diavolul lucrează și acum, ‘râcnind ca un leu, căutând pe cine să înghită’ (I Petru 5-8). Cu toate că diavolul este asemănat cu un leu, totuși se deosebesc prin faptul că leul, după ce mănâncă, se liniștește, dar diavolul caută permanent suflete pe care să le cuprindă. PS Corneliu a amintit și de Dreptul Iov, al cărui trup a fost chinuit de diavol, dar sufletul i-a rămas curat, drept care a primit răsplată de la Dumnezeu.

Părintele Marius-Cătălin Antohi, hirotesit protopop al Protoieriei Huși

După împărtășirea clericilor, numeroși credincioși au primit Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos. La final, PS Corneliu a evidențiat importanța zidirii unui sfânt lăcaș, arătând că această lucrare este plină de jertfelnicie din partea tuturor celor care se implică în realizarea ei. Episcopul Hușilor a acordat rangul de iconom stavrofor părintelui paroh Marius-Cătălin Antohi pentru râvna și jertfa depuse la ridicarea și înfrumusețarea bisericii. De asemenea, pr. Marius-Cătălin Antohi a fost hirotesit protopop al Protopopiatului Huși. În continuare, domnii Fănică Câdu, Ștefana Ganea și Dumitra Catargiu au primit diplome de ctitor, iar doamnelor Anica Chirica și Aurica Vârlan li s-au oferit distincții de vrednicie. ‘Aproape 2.000 de credincioși s-au bucurat de prezența Preasfințitului Corneliu și de evenimentul binecuvântat prilejuit de sfințirea unei noi porți a cerului. Oamenii s-au bucurat de prezența ierarhului nostru, înconjurându-l cu multă dragoste’, a relatat pr. Marin Tudorică, secretar eparhial al Episcopiei Hușilor. Pr. paroh Marius-Cătălin Antohi a mulțumit Episcopului Hușilor pentru prezență și celor care au contribuit la zidirea bisericii. De asemenea, Preacucernicia Sa a făcut o retrospectivă a lucrărilor de la Biserica ‘Sfântul Ilie’ din Huși.

Opt ani de osteneală pentru Biserica ‘Sfântul Ilie’

Parohia ‘Sfântul Ilie’ din Huși este păstorită de pr. Marius-Cătălin Antohi, care este și protopop al Protopopiatului Huși. Biserica acestei parohii este cea mai nouă biserică din oraș, piatra de temelie fiind pusă în anul 2004 de vrednicul de pomenire episcop Ioachim Mareș. În octombrie 2004 s-a început ridicarea pereților din bârne, dar lucrările au fost oprite în urma unor solicitări de revendicare a terenului pe care se ridica biserica. Cu toate acestea, justiția a respins aceste solicitări în anul 2007, iar la începutul lunii august a anului 2009 s-au reluat lucrările de construcție. Pe data de 15 decembrie 2009 s-au încheiat finisajele la exterior și la interior, montându-se și sistemele de încălzire și climatizare. Fondurile necesare pentru construcția sfântului lăcaș au provenit de la enoriașii din parohie și de la Secretariatul de Stat pentru Culte. ‘Am fost sprijiniți de oameni care au reacționat pozitiv la solicitările noastre de a contribui la construcția unui lăcaș de închinăciune’, a spus pr. paroh Marius-Cătălin Antohi.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…