Biserica „Sfântul Elefterie” din București și-a serbat hramul

Sute de credincioși au participat la Sfânta Liturghie de la biserica bucureșteană „Sfântul Elefterie” astăzi, 15 decembrie, când Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe ocrotitorul acestui lăcaș de cult. La racla cu moaștele Sfântului Sfințit Mucenic, adăpostite aici, rândul de pelerini dornici să li se închine s-a format încă de la primele ore ale dimineții, informează Radio TRINITAS.

Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar Patriarhal, care a arătat în cuvântul său de învățătură, rostit credincioșilor prezenți, că Sfântul Elefterie a fost unul dintre cei mai înflăcărați predicatori ai secolului al II-lea: „Sfântul Elefterie a desfășurat o activitate misionară și pastorală cu totul excepțională, motiv pentru care efectele slujirii sale au ajuns până în Panonia. Vestea zelului său misionar a ajuns și în capitala Romei, condusă atunci de către împăratul Adrian care a persecutat în mai multe rânduri Biserica. Împăratul a trimis în Panonia pe ofițerul Felix pentru a-l aresta pe Episcopul Elefterie și pentru a-l aduce la Roma pentru a fi judecat și pedepsit. Felix a ajuns la sediul Episcopiei într-o zi de sărbătoare, când Sfântul Elefterie predica Evanghelia credincioșilor adunați la Sfânta Liturghie. Atât de impresionat a fost de fața luminoasă și de puterea de convingere a cuvintelor Sfântului Elefterie, încât acest ofițer și înalt dregător roman s-a convertit la creștinism”, a spus Preasfinția Sa.

Adus, totuși, în capitala Imperiului Roman, Sfântul Elefterie a fost supus la numeroase torturi, împreună cu cel pe care îl convertise. Le-a suportat pe toate cu mult curaj și, în fața refuzului de a renunța la credință, a primit moartea martirică prin tăierea capului.

„Actele martirilor sau viețile sfinților mucenici mărturisesc că acești sfinți aveau fața senină și nu erau îngroziți nici de chinuri și nici de moarte, ci cântau psalmi. De unde venea această putere și această bucurie în ceasurile cele mai cumplite ale vieții lor? Venea din faptul că Cel care a pătimit pe Cruce pentru întreaga lume, pătimea împreună cu fiecare mucenic în parte și își asuma suferințele acestuia”, a mai spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

La sfârșitul Sfintei Liturghii a avut loc o slujbă de pomenire pentru ctitorii bisericii Sfântul Elefterie. Lăcașul, așa cum se vede astăzi, a fost ridicat între anii 1935-1947. Construirea lui s-a realizat în mai multe etape, până la sfințirea din anul 1971, oficiată de vrednicul de pomenire Patriarh Justinian. Astăzi, biserica adăpostește o parte din moaștele Sfântului Elefterie, aduse prin grija Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române în toamna anului trecut, de la Mănăstirea Țigănești.

Comentarii Facebook


Știri recente