Biserica „Sfântul Dumitru” – Paraclis Universitar din Capitală își sărbătorește mâine hramul

Biserica „Sfântul Dumitru” – Paraclis Universitar din Capitală își sărbătorește mâine hramul, Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie. Programul liturgic ocazionat de acest eveniment va începe în această seară, de la ora 18, cu săvârșirea Vecerniei, Litiei și a unei procesiuni cu sfintele moaște în jurul bisericii. Mâine, 9 februarie, de la ora 8.30, se vor oficia Utrenia, Sfânta Liturghie și slujba Parastasului pentru ctitorii răposați.

Prăznuirea Sfântului Harlambie se face marți, întrucât miercuri (10 februarie), data obișnuită a cinstirii sfântului este zi aliturgică.

Sfântul este ocrotitor al Bisericii „Sfântul Dumitru” din data de 12 mai 2009, atunci când Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a hotărât ca Sfântul Mucenic Haralambie și Sfântul Mucenic și Mare Tămăduitor Pantelimon să fie hramuri ale lăcașului de cult, având în vedere faptul că aici se află fragmente din moaștele lor.

La Biserica Sfântul Dumitru (strada Franceză, nr. 3, vis-a-vis de Teatrul de Comedie) se află o raclă de argint dăruită de Episcopul Constandie Filitti (episcop al Buzăului între 1793 și 1819) care adăpostește părticele din moaștele a patru sfinți: Sfântul Haralambie, Sfântul Pantelimon, Sfântul Antipa al Pergamului și Sfântul Cuvios Nicanor.

Biserica „Sfântul Dumitru” este un lăcaș de cult atestat la 1650 și era așezat la „poarta de sus a Curții domnești”. În decursul timpului a cunoscut mai multe perioade de ruină, fapt care a dus la rezidirea ei de două ori: 1741 și 1819 (de când datează lăcașul de azi). Lăcașul este cunoscut ca „Biserica de Jurământ” pentru că în trecut aici se făceau jurămintele solemne. Împricinatul, pârât sau reclamant, de față fiind arhiereul și preoții, se încingea cu brâul Preacuratei și, în fața ușilor împărătești jura că va spune adevărul.

În biserică se află și mormântul ctitorului, episcopul Constandie, dar și singura icoană din București a Sfântului Apostol Iuda Tadeu (unul din cei 12 ucenici ai Domnului).

Mai multe informații despre biserică se pot afla și de pe site-ul bisericii: www.bisericadejuramant.ro

Comentarii Facebook


Știri recente