Biserica Sfântul Dumitru – Colentina din București a fost resfințită de Patriarhul României

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a resfințit în această dimineață cea mai mare biserică ortodoxă din cartierul Colentina al municipiului București, închinată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. Acest eveniment reprezintă încununarea celor 12 ani de lucrări de refacere a bisericii atât în interior, cât și în exterior.

La sfârșitul evenimentului de astăzi, din viața Parohiei Sfântul Dumitru – Colentina, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, referindu-se la lucrările de consolidare și restaurare, a precizat: „Am mulțumit și pentru multele lucrări care s-au făcut aici, începând cu anul 1999 până în 2010, lucrări pe care le-a săvârșit, în primul rând, părintele Tudor Alexandru, de vrednică pomenire, pentru că în martie 2010 a trecut la Domnul. Lucrări de consolidare a bisericii, dar și lucrări de curățire a picturii, începând cu anul 2006”.

După slujba de resfințire, Preafericirea Sa a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi și în prezența a peste o mie de credincioși.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre importanța sărbătorii de astăzi, a Tuturor Sfinților: „Sfântul Maxim Mărturisitorul, în secolul al VII-lea, spune că iubirea este acea stare a inimii care preferă pe Dumnezeu oricărei creaturi, care iubește pe Dumnezeu mai mult decât orice făptură din lumea aceasta. Deci, sfinții sunt oameni iubitori de Dumnezeu. Ei adesea au fugit de lume, de tulburarea, viclenia și răutatea lumii, în pustie. Dar, după ce s-au curățit de patimi și și-au curățit și gândurile și privirile lor prin pocăință, rugăciune și post, s-au umplut de prezența și lucrarea Duhului Sfânt și din oameni lumești au devenit oameni duhovnicești. Lumea de care ei au fugit a început să-i caute în pustie”.

Totodată, Patriarhul României a explicat, de ce pomenirea tuturor Sfinților, știuți și neștiuți, a fost rânduită duminica aceasta: „Duhul Sfânt Pogoară în lume pentru a constitui Biserica întemeiată de Hristos și pentru a sfinți pe oamenii care cred în Iisus Hristos. Deci, Pogorârea Duhului Sfânta are ca scop sfințirea oamenilor, roadele cele mai frumoase și mai minunate ale Pogorârii Duhului Sfânt sunt sfinții. Lucrarea Duhului Sfânt se vede în sfințirea oamenilor, pentru ca fiecare creștin să devină asemenea lui Hristos”.

Preafericirea Sa a mai explicat și înțelesurile Evangheliei zilei.

„Evanghelia rânduită astăzi ne arată ce este de fapt un om sfânt. Este un om care iubește mai mult pe Dumnezeu decât pe tatăl său și pe mama sa, pe fratele său și pe sora sa și decât pe fiul său și pe fiica sa. La prima auzire aceste cuvinte par dure pentru cine nu este obișnuit să înțeleagă sensul adânc al cuvintelor Mântuitorului Iisus Hristos. Domnul nostru Iisus Hristos arată de fapt că mai tare decât legătura biologică sau a rudeniei după trup trebuie să fie legătura cu Dumnezeu”.

Din soborul de Sfinți pomeniți duminica aceasta fac parte toți strămoșii neamului omenesc.

„La Duminica Tuturor Sfinților facem pomenire de sfinții strămoși, patriarhii, proorocii și drepții Vechiului Testament, de sfinții apostoli, sfinții mucenici, sfinții ierarhi păstori de suflete, sfinții mărturisitori, sfinții cuvioși, sfinții mireni care au crescut copiii în credință, sfinți tați și sfinte mame, sfinte bunici și sfinți bunici care au botezat și au crescut copiii în credință și astfel au întărit Biserica lui Hristos. Indiferent de neam și de vârstă, toți sfinții se află într-o comuniune”, a mai spus Patriarhul României, după cum informează TRINITAS TV.

De asemenea, Părintele Patriarh Daniel a vorbit și despre importanța unei vieți trăită în sfințenie: „Sfințenia este darul lui Dumnezeu, este însăși prezența Preasfintei Treimi prin harul Preasfântului Duh în viața omului. Ea nu se poate fabrica și nu se poate cumpăra, ci ea se primește prin cerere smerită, prin rugăciune multă și prin luptă cu egoismul patimilor din noi”.

În semn de prețuire pentru activitatea depusă în cadrul parohiei, Patriarhul României l-a hirotesit pe părintele paroh iconom stavrofor. Totodată, celor care au contribuit în mod deosebit la restaurarea lăcașului de cult le-au fost acordate diplome de onoare și de vrednicie.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…