Biserica ‘Sfantul Apostol Andrei’ din Iasi isi sarbatoreste astazi cel de-al treilea hram: ‘Aducerea moastelor Sfantului Apostol Andrei la Iasi’.

Sarbatoarea de astazi, ‘Aducerea moastelor Sfantului Apostol Andrei la Iasi’, este cunoscuta ca hram al Bisericii ‘Sfantul Apostol Andrei’ din anul 1996, de cand au fost aduse la Iasi moastele Sfantului Apostol Andrei de la Patras, din Grecia.

Tot in anul 1996 a avut loc si resfintirea Bisericii ‘Sfantul Apostol Andrei’ de catre Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si Inalt Prea Sfintitul Nicodimos, Mitropolit de Patras.

Mai multe amanunte despre momentul resfintirii Bisericii ‘Sfantul Apostol Andrei’ ne-a vorbit Prea Cucernicul Parinte Conferentiar Doctor Vasile Nechita, Inspector pe probleme de Religie in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Iasi si parohul Bisericii ‘Sfantul Apostol Andrei’: ‘Biserica ‘Sfantul Apostol Andrei’ a fost construita intre anii 1795-1796. Astfel, la implinirea a 200 de ani de existenta, bucuria mare a credinciosilor a fost ca biserica sa fie resfintita, in urma unor lucrari de restaurare efectuate dupa anul 1989, in prezenta moastelor Sfantului Apostol Andrei care au fost aduse la Iasi prin grija Inalt Prea Sfintitului Parinte Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei de catre Inalt Prea Sfintitul Nicodimos, Mitropolit de Patras. A fost un moment deosebit intrucat nici o biserica din Iasi nu a mai fost sfintita in prezenta moastelor sfantului ocrotitor.’

De asemenea, Parinte Conf.Dr. Vasile Nechita a facut referire si la procesiunea care va avea loc cu ocazia acestei sarbatori: ‘Pelerinajul cu icoana Sfantului Apostol Andrei se va desfasura astazi, incepand cu orele 16.00, pe traseul Catedrala Mitropolitana – Manastirea ‘Sfintii Trei Ierarhi’ – Biserica ‘Sfantul Nicolae – Domnesc’ – Biserica ‘Sfantul Apostol Andrei’. Acest pelerinaj se vrea a fi o comemorare a cel putin 3 momente: acela al resfintirii Bisericii ‘Sfantul Apostol Andrei’ in anul 1996, evenimentul aducerii moastelor Sfantului Apostol Andrei la Iasi si momentul sfintirii locului pentru zidirea Bisericii inchinate Sfintilor Martiri Brancoveni si Sfintei Mahrame a Domnului nostru Iisus Hristos, aratand solidaritatea cu bisericile care se afla in constructie.’

In continuare, Parintele Conf.Dr. Vasile Nechita a mentionat faptul ca pentru toti pelerinii care vor participa la aceasta procesiune li se vor oferi sarmalute si ceai cald, iar biserica va fi deschisa pe tot parcusul noptii.

In afara de sarbatoarea ‘Aducerea moastelor Sfantului Apostol Andrei la Iasi’, Biserica ‘Sfantul Apostol Andrei’ mai are doua hramuri: Sfantul Apostol Andrei – praznuit pe data de 30 noiembrie si Santul Mare Mucenic Mina – serbat pe data de 11 noiembrie.

Comentarii Facebook


Știri recente