Biserica Sfântul Antonie din Sibiu a primit noi moaște

Cu două zile înainte de serbarea hramului, comunitatea Bisericii ‘Sfântul Antonie cel Mare’ din Sibiu a primit vizita Înalt Preasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, informează „Ziarul Lumina”. După Sfânta Liturghie, ierarhul a prezentat racla cu fragmente din moaștele Sfinților Viti, Vitalie și Bonifaciu, dăruită bisericii sibiene de către comunitatea din Terni, Italia.

Ca la fiecare Sfântă Liturghie oficiată duminica și în sărbători, lăcașul de cult a fost plin de credincioși. La slujba de duminică, 15 ianuarie, preoților slujitori de la Biserica ‘Sfântul Antonie cel Mare’ din Sibiu li s-au adăugat alți slujitori ai sfintelor altare, iar soborul a fost condus de IPS Mitropolit Laurențiu. Amintim între slujitori pe exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, arhimandritul Visarion Joantă, pe vicarul administrativ al eparhiei amintite, părintele Ilarie Benchea, și pe protopopul de Sibiu, părintele Ioan Coșa.

În cuvântul de învățătură, IPS Laurențiu a tâlcuit Evanghelia celor zece leproși, subliniind importanța recunoștinței și a mulțumirilor pe care trebuie să le aducem lui Dumnezeu pentru darurile pe care ni le oferă zilnic. ‘Singurul lepros vindecat care s-a întors să-I mulțumească lui Hristos a fost cuprins de o bucurie exprimată prin preamărirea lui Dumnezeu. În fața Mântuitorului s-a pus în genunchi și I-a mulțumit. În această stare a primit binecuvântarea finală, mântuirea sufletului și a trupului: ‘Scoală-te, du-te la casa ta! Credința ta te-a mântuit!’. A adăugat Mântuitorul Iisus Hristos și câteva cuvinte de judecată: ‘Au doară nu toți cei zece s-au tămăduit? Ceilalți nouă unde sunt? S-a găsit să se întoarcă numai cel străin de neam?’. Aceste cuvinte sunt foarte puternice și trebuie să le înțelegem sensul. Nu putem spune că facem parte din neamul celor recunoscători, pentru că de multe ori nu primim daruri de la Dumnezeu și n-avem timp să ne întoarcem la El și mergem să ne bucurăm cu alții de darurile primite’, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Așezământ social lângă biserică

Părintele Ilarie Benchea a mulțumit ierarhului pentru prezența la început de an în comunitatea deosebită formată pe lângă lăcașul de cult, apoi a prezentat un scurt bilanț al activității pastoral-misionare a IPS Mitropolit, precum și a preoților și credincioșilor parohiei. ‘În anul care a trecut, cu ajutorul și binecuvântarea lui Dumnezeu, ne-am străduit să amenajăm un spațiu pentru un așezământ social. În această lună, proiectul va fi înscris spre selectare și are ca obiectiv ajutorarea unor copii. Pentru că acest an este închinat Sfântului Maslu și îngrijirii bolnavilor, dorim să deschidem și un cabinet medical cu servicii gratuite. Avem și două spații pentru servicii funerare și am construit și o capelă, cu sprijinul domnului Italo Selleri’, a spus părintele Benchea.

La final, racla cu moaștele Sfinților Viti, Vitalie și Bonifaciu a fost scoasă din altar spre închinare. Cinstitele moaște au fost dăruite de o parohie din Terni, Italia, prin intermediul preotului român Vasile Andreica și au fost aduse la parohia sibiană datorită eforturilor părintelui Gheorghe Lup. Sfinții Viti și Vitalie au fost doi martiri din epoca primară a Bisericii, uciși în timpul persecuției împăratului Dioclețian, iar Sfântul Bonifaciu a fost martirizat în secolul al VII-lea.

Comentarii Facebook


Știri recente