Biserica „Sfânta Mahramă a Domnului și Sfinții Martiri Brâncoveni” din Iași și-a serbat hramul

Biserica noastră a pomenit ieri, 16 august, Sfânta Mahramă a Domnului și pe Sfinții Martiri Brâncoveni. Singura biserică închinată acestei sărbători, aflată în cartierul ieșean Cantemir, și-a serbat hramul , informează „Ziarul Lumina”.

Programul liturgic a început duminică seara, cu Slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de pr. Vilie Doroșincă, protoiereul Protopopiatului Iași 2. Din soborul de preoți a mai făcut parte și pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iașilor, care a ținut și un cuvânt de învățătură. Ieri-dimineață au fost oficiate Utrenia, Acatistul Sfintei Mahrame și cel al Sfinților Martiri Brâncoveni și Sfânta Liturghie. ‘În continuarea acestui eveniment de mare bucurie al hramului bisericii, aseară (n.r. – ieri), tinerii din parohie au organizat o serată duhovnicească. Ei s-au pregătit să cinstească atât importanța sărbătorii hramului, în sine, cât și a sărbătorilor din cursul lunii august, respectiv, Schimbarea la Față, Adormirea Maicii Domnului și Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ne-am bucurat pentru că, atât aseară (n.r. – duminică seara), cât și astăzi (n.r. – ieri), biserica a fost împodobită de credincioșii rugători. Suntem încurajați de prezența oamenilor în contextul lucrărilor care urmează să fie desfășurate’, a relatat pr. Nicolae Dorneanu.

Parohia ‘Sfânta Mahramă a Domnului și Sfinții Martiri Brâncoveni’ a fost înființată în anul 2001, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, care a dat și hramul actualei biserici. Lângă biserica parohială, ridicată între anii 2003-2008, există Capela ‘Sf. Mc. Valentina’, unde se oficiază, în fiecare sâmbătă, Sfânta Liturghie pentru cei adormiți, și casa parohială. ‘În perioada următoare urmează să fie împodobită cu veșmântul picturii. În continuare avem nevoie de sprijinul tuturor credincioșilor, al tuturor celor care se simt apropiați de lucrarea misionară a Bisericii Ortodoxe Române. Un rol deosebit l-au avut Doru și Valentina Teodor, care s-au implicat atât în ctitorirea capelei, cât și a bisericii. Am primit încurajări deosebite din partea credincioșilor parohiei, care sunt prezenți duminică de duminică la biserică. În continuare, nădăjduim să începem împodobirea sfântului lăcaș și pregătirea lui pentru sfințire’, a mai spus pr. paroh Nicolae Dorneanu.

Comentarii Facebook


Știri recente