Biserica ‘Sfanta Cuvioasa Parascheva’ de langa Biblioteca Centrala Universitara din Iasi isi sarbatoreste astazi hramul.

Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva este situata la inceputul Strazii Pacurari, langa Biblioteca Centrala Universitara. A fost construita intre anii 1852-1858 de catre boierul Costachi Conachi. Biserica mai este cunoscuta si sub numele de Prapa Doamna sau Prepadobna, ceea ce in limba slavona inseamna ‘Prea Cuvioasa’. Datorita faptului ca poarta acest hram ea a mai primit si numele de Sfanta Vineri. Legat de acest eveniment, Parintele Ion Vicovan, Conferentiar la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’, care este si slujitor la aceasta biserica, a declarat: ‘Biserica noastra de la 1858 are ca patron spiritual pe Sfanta Parascheva, care este si ocrotitoarea Moldovei si tocmai de aceea ne pregatim, noi preotii care slujim aceasta biserica si credinciosii, pentru a o cinsti asa cum se cuvine in aceasta zi de sarbatoare si de bucurie in acelasi timp. Bucuria este sporita deoarece, prin grija Inalt Prea Sfintitului Daniel, la aceasta mare sarbatoare sunt aduse in fiecare an alte moaste de sfinti, ceea ce sporeste bucuria orasului si a parohiei noastre. Si noi ne straduim la parohia noastra sa o cinstim pe Sfanta Parascheva, sa oficiem slujbele randuite pentru aceasta zi si sa primim pe toti care vin cu dragoste la biserica noastra’.

Parintele Paroh Ion Vicovan a mai mentionat faptul ca sarbatoarea de astazi este deosebit de importanta deoarece, in decursul timpului, Sfanta Cuvioasa Parascheva i-a ocrotit pe credinciosi si i-a aparat de necazuri, si de asemeena a pazit orasul Iasi de calamitati naturale.

Comentarii Facebook


Știri recente