Biserica Sf. Nicolae dintr-o zi a fost resfințită

În Duminica Mironosițelor, sute de credincioși au fost prezenți la sărbătoarea Bisericii Sfântul Nicolae dintr-o zi din Capitală. La 29 aprilie 2012 lăcașul de cult, recent renovat și restaurat, a fost resfințit de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Slujba de resfințire a fost oficiată, începând cu ora 09:30, de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul său de învățătură rostit la final, Preafericirea Sa a evidențiat faptul că slujba de sfințire a unei biserici este plină de simbolisme duhovnicești arătând, printre altele, că nicio instituție din lume, în afară de Biserică, nu poate oferi mântuirea și viața veșnică în Împărăția Cerurilor.

„Locul în care ne pregătim pentru Înviere și viață veșnică este Biserica. De aceea a fost numită laboratorul învierii de către Sfinții Părinți Maxim Mărturisitorul și Nicolae Cabasila. Deci, avem în Biserică o mare taină, nicio clădire din lumea aceasta nu o poate înlocui și nici egala în importanță. Pentru că de aici, din lumea aceasta, în Biserică ne pregătim pentru Împărăția Cerurilor. Aceasta se arată în faptul că atunci când am intrat în Biserică porțile au fost închise fiindcă Biserica, după înconjurul de afară, nu mai aparține pământului decât fizic, nu și duhovnicește. Ea începe să devină simbolul Ierusalimului Ceresc, al locuirii împreună a oamenilor cu Dumnezeu”, a spus Patriarhul României.

Totodată, Patriarhul României a arătat că în piciorul Sfintei Mese se așează fragmente din moaștele sfinților martiri deoarece aceștia, mărturisindu-l pe Hristos cu prețul vieții, au arătat cea mai puternică și luminoasă credință.

„În piciorul Sfintei Mese se depun numai sfinte moaște de martir, nu de cuvioși și nici de alți sfinți. De ce? Pentru că cea mai puternică și luminoasă credință este credința martirilor care l-au mărturisit pe Hristos cu prețul vieții lor. Moaștele lor stau aproape de crucea Sfântului Altar arătând că aceiași iubire jertfelnică și sfântă care a fost în Hristos s-a împărtășit și sfinților martiri. De unde știm aceasta? În Cartea Apocalipsei se arată o vedere cerească a Împărăției lui Dumnezeu și se spune că aproape de Tronul Mielului Înjunghiat și Înviat din morți, aproape de tronul Lui Hristos Cel Răstignit și Înviat se află sufletele celor care și-au spălat hainele lor în sângele Mielului, adică cei care au trecut prin jertfa sângeroasă a martiriului. De asemenea, primele biserici au fost construite pe mormintele martirilor”, a spus Preafericirea Sa.

Cu această ocazie a resfințirii, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a acordat al doilea hram acestui lăcaș de cult închinat Sfintelor Femei Mironosițe.

„Astăzi i s-a dat și al doilea hram, și anume Duminica Mironosițelor sau a Sfintelor Femei Mironosițe întrucât ctitorul acestei biserici a fost doamna Maria Brâncoveanu și, în amintirea ei, ne-am gândit că astăzi fiind Duminica Mironosițelor este bine să avem un gând îndreptat și către toate femeile care ajută cu bănuțul sau cu munca lor la construirea și împodobirea bisericilor noastre”, a spus Preafericirea Sa.

De asemenea, Patriarhul României a sfințit și racla în care au fost așezate moaștele Sfântului Ierarh ocrotitor al lăcașului de cult. Credincioșii s-au închinat la sfintele odoare pe tot parcursul slujbei și, la încheierea acesteia, au trecut după tradiție prin Sfântul Altar.

Comentarii Facebook


Știri recente