Biserica ‘Sf. Mina’ din Suceava isi cinsteste ocrotitorul

Piatra de temelie a sfantului lacas a fost pusa in 1998, un an mai tarziu, in noiembrie, savarsindu-se si prima Liturghie. Lucrarile au fost terminate in acest an, pe 27 august avand loc sfintirea bisericii. Mai multe detalii despre aceasta parohie am aflat de la parintele paroh Catalin Mures: ‘Sf. Mare Mucenic Mina este o parohie nou infiintata. Ea s-a infiintat la 1 martie 1997. Vreme de un an de zile am functionat intr-o capela de lemn, apoi la 1 mai 1998 au inceput lucrarile la biserica de caramida. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu am reusit sa o terminam de zidit si am putut sluji prima data pe 11 noiembrie 1999. Din 1999 si pana in vara acestui an am lucrat la infrumusetarea interioara si exterioara a bisericii. Anul acesta, pe data de 27 august, am reusit sa sfintim biserica si sa sfintim si pictura interioara a bisericii’.

Parintele Catalin Mures ne-a amintit si despre aducerea la biserica din Suceava a unor particele din moastele Sf. Mare Mucenic Mina, la care si in prezent credinciosii se pot inchina: ‘In anul 2001, in luna august, cu binecuvantarea IPS Pimen, au fost aduse din Grecia doua particele din moastele Sf. Mare Mucenic Mina si asezate spre inchinare in biserica noastra. Prin aceeasi dragoste a crestinilor, in anul 2003, am reusit sa facem o racla noua de argint in care au fost mutate, de IPS Pimen, moastele Sf. Mare Mucenic Mina’.

In ciuda vremii nefavorabile, sute de credinciosi suceveni s-au adunat astazi la biserica inchinata Sf. Mina, biserica adapostind particele din moastele acestui sfant. Mai multe amanunte referitoare la modul cum s-a desfasurat sarbatoarea inchinata Sf. Mare Mucenic Mina am aflat tot de la parintele paroh Catalin Mures: ‘Dimineata, cand am plecat la biserica, ningea. Ma gandeam ca astazi, de hramul Sf. Mare Mucenic Mina, vom sluji cu biserica goala. Insa, spre mirarea noastra, biserica a fost arhiplina, credinciosii stand si in curte, infruntand zapada si frigul. Cred ca au fost peste 5-600 de persoane care au venit astazi sa participe la slujba Sf. Mare Mucenic Mina si sa se inchine la moastele sfantului. Pentru ca a nins, n-am putut scoate si nici nu este obiceiul la noi sa scoatem moastele afara din biserica, moastele ramanand in partea dreapta a bisericii, unde au fost asezate de IPS Pimen, iar credinciosii, dupa Liturghie, au ramas in continuare sa se inchine la ele. Astazi au slujit la Sf. Liturghie 7 preoti’.

Comentarii Facebook


Știri recente