Biserica Sf. Mc Pantelimon din Pitești și-a sărbătorit hramul

Biserica închinată Sfântului Mucenic Pantelimon din municipiul Pitești și-a sărbătorit hramul astăzi 27 iulie 2011. Peste 1000 de credincioși au avut bucuria să participe la Sfânta Liturghie Arhierească oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic împreună cu un important sobor de preoți și diaconi, în altarul de vară construit lângă biserică.

Cu acest prilej Chiriarhul Eparhiei Argeșului și Muscelului a amintit în cuvântul de învățătură despre puterea tămăduitoare a Sf. Mc. Pantelimon care este un model pentru majoritatea categoriilor sociale.

Istoricul Sfântului Lăcaș

În primăvara anului 1997 a debutat acțiunea de construire a unui lăcaș de cult în incinta Spitalului Județean Pitești, cu aprobarea și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic și cu acordul Conducerii Spitalului Județean Pitești. Între anii 1998 – 1999 s-a încheiat documentația necesară începerii lucrărilor de construcție a bisericii, iar în data de 14 Mai 2000 Chiriarhul locului a oficiat slujba de sfințire a pietrei de temelie, urmând ca la data de 22.12.2002 să fie săvârșită prima Sfintă Liturghie în noul așezământ. Între anii 2003-2004 s-a realizat catapeteasma bisericii cu sprijinul personalului medical. Între anii 2004-2006 s-a realizat pictura interioară, în tehnica ‘fresco’ de către pictorul Constantin Ciubuc din Curtea de Argeș, iar între anii 2004-2008 s-a construit în imediata vecinătate a bisericii o frumoasă clopotniță care astăzi deservește și nevoile administrative ale Parohiei. În anul 2007, cu sprijinul Consiliului Județean Argeș, s-a realizat transferul dreptului de folosință asupra terenului pe care se află biserica și clopotnița în suprafață de aproximativ 2600 mp., către Episcopia Argeșului și Muscelului.

Asistență religioasă acordată bolnavilor

Sfântul Lăcaș este deschis și persoanelor din afara Spitalului care locuind în apropiere sau vizitând pe cei bolnavi, doresc să se închine lui Dumnezeu cel în Treime lăudat și Sfântului Pantelimon, ocrotitorul celor bolnavi, al cadrelor medicale și al medicilor. Practic, este vorba nu numai de o biserică, ci de un complex ce cuprinde în acest moment și o fundație de luptă împotriva avorturilor și care va fi completat cu o capelă mortuară care vor conduce la buna desfășurare a activității pastoral-misionare și cultural-gospodărești.

Un sprijin deosebit a venit în acești ani din partea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului prin Sectorul Economic și Construcții, coordonat de Părintele Consilier Caliopie Cristian Ichim, după cum ne informează eparhiaargesului.ro.

Activitatea de asistență religioasă a început în luna februarie a anului 1997 și este concretizată astăzi prin vizitarea și consilierea bolnavilor, susținerea unor convorbiri duhovnicești în fiecare salon și la cererea acestora; administrarea Sfintei Taine a Euharistiei (Împărtășania) precedată de Sfânta Taină a Spovedaniei, precum și Taina Sfântului Maslu.

Bolnavii și cadrele medico-sanitare pot participa la slujbele care se oficiază în Biserica din parcul Spitalului Județean. Astfel, în fiecare zi începînd cu orele 8:00 se săvârșește Sfânta Liturghie; Acatist în zilele de miercuri începând cu orele 17:00; Taina Sfântului Maslu vinerea între orele 17:00-19:00; iar în zilele de sâmbătă se oficiază Sfânta Liturghie și slujba parastasului pentru cei răposați.

Comentarii Facebook


Știri recente