Biserica ‘Sf. Mare Mucenic Mina’ din Bucuresti isi sarbatoreste hramul

Sfantul lacas dateaza din anul 1726, cand a fost ridicat ca paraclis voievodal de catre Ancuta-Doamna Brancoveanu. Biserica pastreaza incepand din anul 1874 si cateva particele din moastele Sf. Mare Mucenic Mina. Cum au ajuns sfintele moaste la Biserica ‘Sf. Mare Mucenic Mina’ din Bucuresti ne-a spus parintele paroh Gheorghe Ispas: ‘In urma unei minuni din 1847, o icoana a marelui mucenic s-a intamplat la o anume Biserica Telea din Bucuresti, biserica care in acel an a ars. La aceasta biserica, apropiindu-se localnicii, jandarmeria si pompierii au stins incendiul, dar au vazut ca la catapeteasma mai atarna inca, inconjurata de flacari si jaratec, o icoana care nu ardea. Spre bucuria lor, au observat ca e vorba de icoana marelui Mucenic Mina, au dus-o la Mitropolie si in vremea aceea au hotarat sa aduca acea icoana in paraclisul voievodal al lui Ancuta Brancoveanul, respectiv in biserica noastra. S-au facut demersuri sa se aduca aici in biserica si moaste ale marelui mucenic, si s-a reusit pe la 1874, din Athos, si un mic saculet de la Manastirea Sf. Mina, din Egipt’.

Parintele Gheorghe Ispas ne-a vorbit si despre minunea in urma careia mama Sf. Mina a decis sa-l boteze cu acest nume: ‘Sf. Mare Mucenic Mina se numeste in felul acesta in urma unei descoperiri a unei minuni. Mama sa s-a rugat cu tarie in biserica lui Dumnezeu pentru faptul ca la inceput nu avea copii. Vedea cum trec pe langa icoana Maicii Domnului femei cu copii in brate si la un moment dat a lacrimat profund, s-a intors catre icoana si a spus: ‘Maica Domnului, eu cand voi avea un prunc?’ Si atunci, Pruncul Iisus din icoana S-a intors catre Maica Sa si a rostit ‘Amin’. De aici, cu bucurie mare a plecat si la scurta vreme a nascut un prunc de parte barbateasca si i-a pus numele dupa descoperirea din icoana, Aminas, Amin, Minas, incat pana in ziua de astazi asa ni s-a explicat de ghidul de la Sf. Mina, din Egipt, referitor la etimologia si numele marelui mucenic’.

In prezent, la Biserica ‘Sf. Mina’ din Bucuresti se deruleaza lucrari de refacere a picturii. Mai multe amanunte despre stadiul acestor lucrari am aflat tot de la parintele paroh Gheorghe Ispas: ‘Cam de o luna de zile, noi am pornit lucrarile de restaurare a picturii in ulei. In prezent avem schela la sfantul altar si pe naos. S-au inceput deci in aceasta perioada cu pictorii care au executat la Manastirea Antim, la recomandarea PS Episcop Vincentiu Ploiesteanu si sub indrumarea Patriarhiei noastre si a comisiei de pictura bisericeasca. Credem va dura mai bine de un an de zile, in aceasta perioada schimband in totalitate si instalatia electrica a bisericii, inclusiv instalatia termica. Suntem in cateva lucrari importante la nivel de parohie si speram ca sa iasa foarte frumos si placut’.

Mii de credinciosi asteapta se sa inchine inca la moastele Sf. Mucenic Mina ce se afla in aceasta biserica din centrul Capitalei, moaste care au fost scoase ieri din biserica pentru ca toti credinciosii sa ajunga sa se inchine. Cu prilejul hramului bisericii, slujba Sf. Liturghii a fost oficiata de catre PS Vincentiu Ploiesteanul, episcop vicar patriarhal, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. Mai multe detalii despre sarbatoarea de astazi am aflat de la pr. Gheorghe Ispas: ‘Astazi am avut bucuria de a sluji Liturghie arhiereasca. PS Vincentiu Ploiesteanul, episcop vicar patriarhal si secretaul Sf. Sinod, a fost desemnat de PF Parinte Patriarh Teoctist spre a sluji la noi in aceasta zi de praznic. A fost slujba in sobor, cu mai multi preoti si diaconi, iar doi preoti au stat la baldachinul cu moastele Sf. Mare Mucenic Mina, indemnand pe credinciosi sa sarute sfintele moaste. Credinciosii au stat si inca stau sa sarute cu evlavie moastele Sf. Mina’.

De asemenea, parintele Gheorghe Ispas ne-a vorbit si despre cuvantul de invatatura ce a fost rostit in cadrul Sf. Liturghii de catre PS Vincentiu Ploiesteanul: ‘PS Sa, in cuvantul de invatatura, a scos in evidenta faptul ca sfintii sunt pilda si model de vietuire crestina pentru noi si ca frati ai nostri mai mari care se roaga in ceruri pentru noi, ca sa ajungem si noi acolo, in Imparatia cereasca, si in acea stare de fericire harica la care suntem chemati. Totodata, a scos in evidenta calitatile Sf. Mare Mucenic Mina, virtutile, marturisirea credintei si martirajul sau’.

In cadrul interviului acordat postului de radio Trinitas, parintele Gheorghe Ispas, parohul Bisericii ‘Sf. Mucenic Mina’ din Bucuresti, ne-a precizat si cand vor fi reintroduse in biserica moastele Sf. Mina, sarbatorit astazi de catre Biserica Ortodoxa: ‘La biserica noastra, sfintele moaste vor fi asezate spre sarutare pana cand ultimii credinciosi, cu rabdare, cu bunatate si cu credinta, asteptand ore in sir, si cu rugaciunea in gand si cu inima si cu mintea inaltate catre Dumnezeu, sa sarute sfintele sale moaste, fie catre miezul noptii, sau chiar dupa miezul noptii, precum s-a obisnuit si in anii anteriori’.

Comentarii Facebook


Știri recente