Biserica ‘Sf. Mare Mucenic Gheorghe’ din Oradea isi sarbatoreste hramul

Actualul lacas a fost ridicat in anul 1860, pe locul unei biserici mai vechi, din secolul al XV-lea care a ars in urma unui incendiu. Parintele Vasile Sabau, paroh al bisericii, ne-a oferit mai multe detalii despre aceasta biserica: ‘Biserica ortodoxa romana cu hramul ‘Sf. Mare Mucenic Gheorghe’ din Oradea este situata in centrul orasului. A fost construita pe la anul 1860-1867, pe locul unei altei biserici care data din secolul al XV-lea, o biserica veche de lemn, care avea acelasi hram. Biserica aceea a disparut intr-un incendiu din cauze inca necunoscute, dar se pare ca din cauza prozelitismului in Ardeal. Biserica este construita intr-un stil baroc, cu arhitectura deosebita si cu o dotare interioara monumentala, si ma gandesc in primul rand la catapeteasma acestei biserici care este de o frumusete rara, motiv care a si determinat inscrierea bisericii pe lista monumentelor istorice’.

Pe langa activitatile cu specific liturgic, parohia ‘Sf. Mare Mucenic Gheorghe’ din Oradea deruleaza si o ampla activitate social-filantropica. In acest sens, prin implicarea parohiei, persoanele nevoiase, batranii si copiii care provin din familii defavorizate sunt ajutate in permanenta. ‘Pe langa activitatile specifice, biserica a desfasurat si activitati misionare si cu caracter social, implicandu-se in sprijinirea saracilor in preajma fiecarei sarbatori mari, a praznicelor imparatesti, cand se organizeaza colecte la nivelul parohiei noastre. O delegatie a bisericii noastre se deplaseaza la azile, la cei din penitenciar si la cei necajiti ducandu-le mesajul nostru de solidaritate si de rugaciune a noastra pentru ei. De asemenea, sunt ajutati copiii saraci, ajutoare de sute de milioane. Am organizat colecte si pentru sprijinirea celor ce au fost afectati de inundatii, ca o preocupare majora a noastra’, a marturisit pr. Vasile Sabau.

Parintele Vasile Sabau ne-a vorbit si despre modul in care a fost sarbatorit hramul Bisericii ‘Sf. Mare Mucenic Gheorghe’ din Oradea: ‘De hramul bisericii, totdeauna slujbele sunt speciale. Anul acesta au fost mai speciale avand in vedere ca ne aflam in perioada pascala. S-a savarsit Acatistul sfantului, in anii trecuti avand si moastele Sf. Gheorghe aduse de la Sf. Munte pentru cinstirea acestui mare sfant care, prin credinta sa, s-a dovedit a fi cu adevarat biruitor. Sarbatoarea din acest an este ca o simbioza a biruintei omului asupra pacatului. Daca Hristos a biruit cu moartea Sa si ne-a facut pe noi nemuritori, iata ca sfintii sunt cei care covarsesc cu viata lor neputintele firii noastre omenesti, oferindu-ne exemple de adevarata traire si de biruinta asupra celor care sunt ale acestei lumi vremelnice’.

Comentarii Facebook


Știri recente