Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sadova a aniversat 100 de ani de la sfințire

Credincioșii parohiei Sadova din Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc au îmbrăcat ieri, 2 august 2009, haine de sărbătoare, când a avut loc marcarea împlinirii unui secol de existență a bisericii din localitate. Sfântul lăcaș, închinat Sf. M. Mc. Gheorghe, împlinește anul acesta 100 de ani de la prima sfințire, oficiată în 1909 de mitropolitul Vladimir Repta.

Sute de credincioși au participat în prima duminică din Postul Adormirii Maicii Domnului la aniversarea unui secol de când Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sadova a fost sfințită. Programul liturgic a început cu slujba Aghezmei și a continuat cu cea a Utreniei. La ora 9:00, IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, au fost întâmpinați la intrarea în sat de primarul comunei și de călăreți îmbrăcați în costume naționale, iar de aici au mers, așa cum este tradiția în Bucovina, cu trăsura până la biserică, unde au fost așteptați de soborul de preoți și diaconi. Cei doi arhierei au oficiat mai întâi o slujbă de binecuvântare, în cadrul căreia au uns cu untdelemn sfințit și au stropit cu Agheazmă sfântul lăcaș. De asemenea, s-au citit trei sfinte Evanghelii, apoi s-a stropit cu Agheazmă și în interiorul sfântului lăcaș. Sfânta Liturghie a fost săvârșită pe un podium special amenajat în curtea lăcașului de închinăciune de către IPS Teodosie și IPS Pimen, înconjurați de un sobor de 30 de preoți și diaconi. La slujbele dedicate acestei aniversări au asistat peste 1.000 de credincioși, autorități locale și județene. Predica din cadrul Sfintei Liturghii a fost rostită de Arhiepiscopul Tomisului, care a vorbit despre semnificația Evangheliei Înmulțirii pâinilor și despre motivele pentru care a dorit să participe la centenarul Bisericii din Sadova. „Înaintașii frățiilor voastre, în anul 1910, după ce au zidit acest sfânt lăcaș, au dăruit credincioșilor din parohia Gheorghițeni biserica din lemn de aici. În acea biserică am fost botezat, am învățat să mă rog, în acea biserică au fost prohodiți părinții, bunicii, rudeniile mele. Acea biserică m-a născut pentru Dumnezeu. De aceea am venit să mulțumesc prin dumneavoastră înaintașilor care ne-au dăruit biserica”, a spus IPS Teodosie.

„Sfânt lăcaș ca o adevărată catedrală”

După ce a citit o rugăciune de dezlegare, IPS Pimen a apreciat felul în care enoriașii din parohia Sadova mărturisesc credința, explicând în același timp importanța slujbei de pomenire pentru ctitori. „Prin portul dumneavoastră și prin slujbele pe care le facem, vestim cu mai multă tărie sufletească frumusețea și adevărul credinței noastre”, a remarcat IPS Pimen. A urmat slujba de pomenire pentru ctitorii, donatorii, preoții și cântăreții Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe”. Părintele paroh Teodor Moroșan a vorbit în cuvântul său despre istoricul parohiei și al sfântului lăcaș ridicat în perioada 1906-1909 în Sadova, la poalele Muntelui Muncel. „Sfântul lăcaș se impune, prin monumentalitatea sa, ca o adevărată catedrală, acoperișul fiind din țiglă smălțuită adusă din Viena. Arhitectura este în stil moldovenesc, iar ferestrele sunt în stil gotic. În ultimii ani, la Biserica «Sf. M. Mc. Gheorghe» au avut loc lucrări de renovare atât în interior, cât și în exterior. De asemenea, în 1997 au fost achiziționate două clopote, în anul 2001 s-a ridicat o casă praznicală, iar în anul 2004 sfântul lăcaș a fost dotat cu încălzire centrală. Sadovenii sunt buni credincioși, și vrednici, și gospodari. Ei joacă un rol important în afirmarea specificului național, în special prin cusăturile și prin vestitele bondițe din Sadova”, a amintit pr. paroh Teodor Moroșan.

„A fost o sărbătoare frumoasăla care am asistat cu mare drag”

Credincioșii prezenți în număr mare la aniversarea Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” s-au arătat încântați de organizările care s-au făcut pentru a marca evenimentul de la Sadova și mai ales de slujba arhierească. „În fiecare duminică și sărbătoare particip la Sfânta Liturghie îmbrăcată în costum național. Astăzi a fost o sărbătoare frumoasă la care am asistat cu mare drag. Vremea a fost frumoasă, iar slujba și cuvintele frumoase ce s-au spus m-au apropiat mai mult de Dumnezeu”, a spus Floarea Ursate. „Am stat neclintit și am ascultat slujba care a avut loc. Este o zi frumoasă, iar atmosfera de sărbătoare s-a simțit prin aceea că au venit foarte mulți oameni îmbrăcați în costume tradiționale”, a declarat Viorel Rusu. „Locuiesc de patru ani în Sadova. Îmi place foarte mult locul acesta. Mă simt foarte bine pentru că am participat la acest eveniment”, a mărturisit Natalia Valică.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente