Biserica Sf. Ier. Nicolae din municipiul Râmnicu Vâlcea a fost sfințită

În Duminica a XXV-a după Rusalii, la 11 noiembrie 2012, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurat de un ales sobor de 30 de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în mijlocul credincioșilor din Râmnicu Vâlcea, cu prilejul sfințirii noii biserici cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din municipiu, potrivit arhiram.ro.

După slujba de sfințire a bisericii, părintele ierarh a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat importanța spirituală și simbolistica slujbei de tânosire a unui locaș de cult. „Prin ajutorul Preasfintei Treimi am săvârșit slujba de sfințire a acestei bisericii închinată „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”. Este un eveniment cu totul deosebit în viața unei cetăți, pentru că un asemenea eveniment nu se petrece în fiecare zi sau fiecare an, ci odată la mulți ani, în funcție de trebuințele spirituale ale comunității. De aceea, evenimentul de astăzi este deodată spiritual și duhovnicesc, dar și un eveniment care ne dă speranța că credința manifestată de credincioșii din orașul Râmnicu Vâlcea, un oraș istoric, precum și credința manifestată de ctitorii acestei biserici este una vie și roditoare în Biserica slavei lui Hristos Domnul. Biserica nouă ce se construiește până la sfințire este darul credincioșilor față de Dumnezeu, iar după ce este sfințită este darul lui Dumnezeu pentru oameni, pentru că în Biserică se săvârșesc sfintele taine care ne sfințesc viața și ne ajută să dobândim viața veșnică” a spus Preasfințitul Părinte Episcop.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat pericopa evanghelică în care se istorisește una din pildele rostite de Mântuitorul Iisus Hristos către poporul iudeu și anume „Pilda samarineanului milostiv”.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul i-a binecuvântat pe credincioși și l-a felicitat pe părintele paroh Mihai Bădițescu, pentru bogata activitate pastorală, misionară și administrativ-gospodărească desfășurată în această parohie, dar și în celelalte parohii păstorite până la venirea în Râmnicu Vâlcea. De asemenea, familia ctitorului principal Nicolae Sofianu alături de alte familii care au contribuit la construirea și înfrumusețare sfântului locaș au primit din partea Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului „Diplome de Ctitor”.

La acest eveniment au luat parte oficialități de stat, locale și centrale, preoți și numeroși credincioși din municipiu și din împrejurimi.

Piatra de temelie a Bisericii cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Râmnicu Vâlcea, a fost pusă pe 22 septembrie 2007, de către Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, pe atunci Episcopul Râmnicului, terenul din Cartierul Libertății fiind donat Sfintei Episcopii a Râmnicului cu destinația expresă pentru construirea unei biserici în această zonă de către Părintele Arhimandrit Neonil Ștefan, Starețul Mănăstiri Frăsinei. Ctitorul principal al acestui așezământ este inginerul Nicolae Sofianu, Directorul General al Concernului „Grup Sofianu” din Mun. Râmnicu Vâlcea.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mesajul Patriarhului Daniel la Adunarea festivă „Centenarul Constituției României Întregite” (Text integral)

Patriarhul Daniel a participat luni la Adunarea festivă „Centenarul Constituției României Întregite (1923-2023)”, eveniment organizat de Curtea Constituţională a României, luni, la Palatul Parlamentului. În cuvântul adresat cu această ocazie, Preafericirea Sa a amintit importanța…