Biserica Sf. Gheorghe Nou și-a sărbătorit ctitorul

BIserica Sf. Gheorghe Nou din București și-a sărbătorit la 16 august 2012 ctitorul, pe Sf. Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. În ziua cinstirii Sfinților Martiri Brâncoveni – Constantin Vodă cu cei patru fii ai săi – Constantin, Ștefan, Radu, Matei – și Sfetnicul Ianache, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Episcop vicar patriarhal, Varlaam Ploieșteanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Sfinții Martiri Brâncoveni au fost uciși la Constantinopol, în anul 1714, pentru că nu s-au lepadat de credință și au mărturisit învățătura Mântuitorului Hristos. Sfântul Constantin Brâncoveanu este cunoscut ca unul din cei mai importanți ctitori de biserici și mănăstiri din țara Românească, lăcașul de cult de la km. 0 la Capitalei fiind ctitorie a sfântului voievod. Cronicarul Radu Greceanu, consemnează că în al XVII-lea an de domnie al voievodului Constantin Brâncoveanu (1688-1714): „… credinciosul domn a hotărât să construiască cea mai de seamă biserică din Bucureștii vremii sale, care avea să-i poarte faima peste veacuri. Această biserică reprezintă rafinamentul și frumusețea stilului brâncovenesc, fiind, de altfel, ultima ctitorie a Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu si singura ramasa pana astazi in Capitala Romaniei’.

„Felicităm pe părintele paroh și pe părinții slujitori ai acestei biserici pentru înfrumusețarea atât de splendidă a acestei ctitorii brâncovenești. Vă mulțumim dvs. pentru prezența atât de numeroasă, vă mulțumim pentru răbdarea și liniștea pe care ați păstrat-o în biserică și dorim ca această sărbătoare a pomenirii Sfântului Martir Voievod Constantin Brâncoveanu să aducă bucurie în inimile și familiile dvs. să ne aducă un plus de demnitate, demnitate pentru care el și-a sacrificat viața, demnitatea de creștin răsăritean ortodox și demnitatea de român. Să cultivăm această demnitate în această perioadă în care există mult haos social. Noi creștinii trebuie să avem conștiința că prin Taina Botezului am devenit frați ai Mântuitorului Hristos și fii ai lui Dumnezeu Tatăl”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal după cum ne informează Radio TRINITAS.

Sfinții Brâncoveni au fost canonizați de Biserica Ortodoxă Română în iunie 1992.

Sfintele moaște ale Sfântului Constantin Brâncoveanu au fost aduse în țară în taină de doamna Marica abia în 1720, în timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat, și înmormântate în Biserica ‘Sfântul Gheorghe Nou’.

Comentarii Facebook


Știri recente