Biserica ‘Sf. Gheorghe Nou’ din Bucuresti isi serbeaza hramul

Construirea Bisericii ‘Sfantul Gheorghe Nou’ a inceput in anul 1669, sub domnitorul Antonie Voievod, si se termina la anul 1707 sub domnia lui Sf. Constantin Brancoveanu. Domnitorul Sf. Constantin Brancoveanu continua lucrarile de construire a bisericii, executand casele egumenesti si un palat patriarhal. Construirea bisericii este terminata in anul 1707. Biserica a fost in mai multe randuri restaurata, lucrari de reconstructie avand loc inclusiv in secolul al XX-lea, in urma carora acest sfant lacas a fost adus in starea ce o vedem astazi. In patrimoniul acestui important monument de cult se afla si o serie de obiecte de cult de mare valoare, printre care mana Sfantului Nicolae, adusa de catre domnitorul Mihai Viteazul, precum si o icoana facatoare de minuni a Sfintei Cuvioase Parascheva. Parintele Gheorghe Bogdan, parohul Bisericii ‘Sfantul Gheorghe Nou’ din Bucuresti ne-a oferit mai multe detalii: ‘La Biserica ‘Sf. Gheorghe Nou’ se pastreaza mana Sf. Nicolae, se afla si diverse sfesnice donate chiar de Constantin Brancoveanu, precum si un potir din argint, icoane si obiecte de cult, cum ar fi o caseta de argint si icoana facatoare de minuni a Sf. Parascheva’.

Parintele Gheorghe Bogdan ne-a mentionat si principalele activitati cu caracter socio-caritativ si cultural derulate in aceasta parohie: ‘Asiguram diverse familii cu bunuri si tot ceea ce este necesar pentru traiul lor. Avem o familie formata din 12 persoane pe care, dupa putinta, dorim sa o ajutam. In acelasi timp am incercat sa infrumusetam, si cu sprijinul Primariei sectorului 3 din Bucuresti, am facut totalmente Kilometrul 0 asa cum era in perioada interbelica. Pe langa aceste lucruri, aici desfasuram diverse activitati culturale: in fiecare an comemoram pe Eminescu, intrucat aici a fost prohodit, comemoram diferite personalitati religioase si culturale din istoria tarii, cu reprezentati din toate sectoarele de activitate culturala ale bisericii’.

De asemenea, parintele Gheorghe Bogdan ne-a vorbit si despre modul deosebit in care se sarbatoreste hramul la Biserica ‘Sf. Gheorghe Nou’ din Bucuresti: ‘Ca de obicei, hramul Sf. Gheorghe, primul hram al bisericii noastre, este ultima ctitorie a lui Brancoveanu, se desfasoara in atmosfera de traire religioasa si spirituala, zeci si sute de credinciosi venind si inchinandu-se la moastele Sf. Nicolae care se afla in interiorul bisericii noastre, precum si la mormantul martirilor brancoveni. Este o traire deosebita de hram, ca in toate bisericile din tara, dar aici se adauga faptul ca vin diversi pelerini din multe colturi ale tarii. Recent, am avut pelerini de pe Valea Timocului sau din Cernauti carora le-am explicat si le-am facut un scurt istoric al bisericii si care au tinut sa vada si sa se inchine in ctitoria martirilor Brancoveni’.

Comentarii Facebook


Știri recente