Biserica ‘Sf. Gheorghe Domnesc’din Pitesti isi praznuieste hramul

Sfantul lacas a fost ridicat in urma cu 350 de ani, o perioada fiind si Ctedrala episcopala. Parintele Lucian Grigore, parohul Bisericii ‘Sf. Gheorghe Domnesc’, ne-a prezentat un scurt istoric al lacasului: ‘Biserica ‘Sf. Gheorghe Domnesc’ din Pitesti este un monument de arhitectura feudala, o ctitorie a domnitorului Constantin Serban si a sotiei sale, doamna Balasa. In anii 1754-1756 s-a zidit aceasta biserica. Ea reprezinta un monument de arhitectura aparte ce oglindeste rafinamentul la care ajunsese arta constructiei in Tara Romaneasca la mijlocul secolului al XVII-lea. De-a lungul timpului, biserica a suferit o serie intreaga de modificari, ca urmare a unor calamitati care au trecut peste ea. Din pricina unor incendii ea a suferit reparatii in 1844, 1869 si apoi, in 1963, a fost inchisa pentru a fi demolata, iar in 1964-1966 a intrat in reparatie generala, datorita schimbarii deciziei in favoarea demolarii, hotarandu-se sa fie redata la forma initiala’.

Parintele Lucian Grigore ne-a explicat de ce este considerata importanta Biserica ‘Sf. Gheorghe Domnesc’ din Pitesti: ‘Biserica este importanta pentru ca ea este sora geamana, intr-o proportie mai mica, a bisericii Mitropoliei din Bucuresti, ea constituind de-a lungul vremii un reper pentru viata spirituala si pentru viata formarii invatatoresti din acest areal. Aici a functionat o scoala bisericeasca, infiintata inainte de regulamentul organic, pe la 1753, unde, dascalul Ioan avea in grija o serie de copii’.

Si in acest an, la hramul Bisericii ‘Sf. Gheorghe Domnesc’ din Pitesti a fost prezent ca sa oficieze slujba Sf. Liturghii, PS Calinic, episcop al Argesului si Muscelului. Pe langa programul liturgic, in acest an au avut loc si cateva manifestari dedicate implinirii a 350 de ani de la ridicarea lacasului: ‘La sarbatoarea hramului ‘Sf. Gheorghe’ pe care o celebram in ziua a doua de Pasti, dupa cum este consemnat si in calendar, noi l-am invitat pe PS Calinic si ne-a facut mare bucurie sa-l primim in mijlocul nostru, credinsiosii fiind bucurosi sa afle un cuvant de folos si binecuvantare arhiereasca. Totdeauna cand PS Calinic a venit in urbea Pitestiului a fost primit cu mare bucurie. Slujba hramului a inceput cu Vecernia celei de a doua Invieri, dupa cum este consemnat in Tipic, iar astazi am oficiat Utrenia si Sf. Liturghie unde a fost de fata PS Episcop Calinic. Serbarea ctitoriei bisericii a avut loc pe data de 13 mai cand va avea loc si un simpozion in care se va relua istoria bisericii, se va discuta despre Scoala domneasca de aici si despre rolul pe care l-a avut Biserica ‘Sf. Gheorghe’ in municipiul Pitesti, in cursul vremii’.

Comentarii Facebook


Știri recente