Constructia bisericii a fost inceputa in anul 1935 si terminata in anul 1971, fiind facuta dupa planurile arhitectului Constantin Iatzu. Slujba de sfintire a bisericii a fost oficiata in iunie 1971, de catre Patriarhul Justinian Marina. Amanunte despre istoricul acestei biserici ne-a oferit parintele Valer Ulican, preot slujitor la Biserica Sf. Elefterie din Bucuresti: ‘Vechea biserica mica Sf. Elefterie, situata pe strada Sf. Elefterie, in urma restaurarii devenise mai mica si se impunea de la sine dorinta unei biserici mai mari si incapatoare. Aceasta etapa din 1935-1947 corespunde punerii temeliei si ridicarii noii biserici Sf. Elefterie cu infatisarea exterioara pe care o vedem astazi, iar in interior fiind tencuita, pardosita cu marmura si cu usile si ferestrele terminate. O alta etapa, cea de a doua, din 1947-1955, este una de stagiune a lucrarilor de constructie la Biserica Sf. Elefterie, facandu-se numai lucrari de amenajari provizorie pentru savarsirea cultului divin. Anii 1955-1965, a treia etapa, se caracterizeaza prin reluarea lucrarilor de constructie la Biserica Sf. Elefterie, datorita in primul rand initiativei si sprijinului Patriarhului Justinian. Pictura bisericii a fost realizata de pictorul Sf. Patriarhii, Vasile Rudeanu, iar etapa a IV-a din 1965-1970 s-a marcat prin lucrarile de pictura ale pictorului Iosif Kebar, in interiorul bisericii, in fresca, in paralel cu pictarea in ulei a icoanelor catapetesmei din fata sfantului altar. Sfintirea Bisericii Sf. Elefterie s-a facut in ziua de 29 iunie 1971, de un sobor de preoti in frunte cu Patriarhul Justinian Marina’.
La inițiativa preotului din Garnizoana Botoșani, un cor militar dedică un cântec Sfântului Ștefan cel Mare
Corul militar „Răzeșii” al Batalionului 335 Artilerie „Alexandru Cel Bun” din Botoșani a dedicat un cântec Sfântului Ștefan cel Mare. Înregistrarea a fost făcută profesionist, la fel și filmările, realizate la Garnizoana Botoșani și la…
Sf. Domnitor Ștefan cel Mare a fost cinstit la Mănăstirea Putna, la trei decenii de la canonizare
La trei decenii de la canonizare, Sfântul Domnitor Ștefan cel Mare a fost cinstit prin rugăciune și activităţi culturale la Mănăstirea Putna, ctitoria sa. Sfânta Liturghie a fost oficiată la altarul exterior al așezământului monastic de…
Programul slujirii ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române în Duminica a 3-a după Rusalii
Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji în Duminica a 3-a după Rusalii, 3 iulie 2022, după următorul program, transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va…
Preotul martir Haralambie Balamace va fi omagiat la Muzeul Țăranului Român
Preotul Haralambie Balamace va fi omagiat duminică la Muzeul Național al Țăranului Român în cadrul unei conferințe susținută de Pano Bakalli. Pano Bakalli este preşedintele Fundației „Iorga” din Saranda. Fundaţia „Nicolae Iorga” din Saranda a fost înființată în…
Patrimoniul cultural din Alba Iulia poate fi explorat cu ajutorul codurilor QR
Un număr de șaizeci și cinci de obiective turistice și religioase din Municipiul Alba Iulia vor avea câte o plăcuță turistică cu un cod QR prin care cei interesați pot afla informații despre acestea în cinci limbi.…