Biserica ‘Sf. Atanasie si Chiril’ din Iasi isi praznuieste astazi hramul

Biserica a fost construita intre anii 1672-1674, insa, de-a lungul anilor, a cunoscut multiple reparatii. Parintele Dumitru Paduraru, preot misionar de caritate la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iasi si slujitor la aceasta biserica, ne-a oferit detalii despre aceasta biserica: ‘Biserica a fost construita in a II-a jumatate a secolului al XVII-lea, intre 1672-1674. Despre ctitor putem spune ca istoricii nu au cazut de acord asupra ctitorului acestei biserici. Unii vehiculeaza numele doamnei Margarita, sotia domnitorului Simion Movila, iar altii vorbesc despre un ierarh cu numele Atanasie Patelaros, ierarh care era administrator al bunurilor manastiresti grecesti sau inchinate Sf. Munte de aici, din Moldova. Biserica a fost distrusa de un incendiu, in secolul al XIX-lea, apoi de cutremurele care s-au succedat la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea. Initial, biserica a fost pictata, iar astazi nu se pastreaza nimic din pictura bisericii’.

Parintele Dumitru Paduraru ne-a vorbit si despre starea de degradare accentuata in care se afla acest monument istoric si despre necesitatea alocarii de fonduri pentru refacerea lacasului: ‘Acum, biserica se afla intr-o stare avansata de degradare si are nevoie urgenta de reparatii. Noi estimam ca devizul lucrarilor care ar trebui facute, sunt in jur de 200.000 de euro, deci o suma foarte mare, aproape 8 miliarde de lei vechi, si s-au facut demersuri, iar acum lucram la o documentatie pentru a face un nou proiect, pentru a inmana aceste acte celor care sunt in masura sa ne ajute. Insa, pana atunci, necesita reparatii, in special acoperisul bisericii, precum si schimbarea sistemului de incalzire a bisericii’.

Desi nu este biserica de parohie, Biserica ‘Sf. Atanasie si Chiril’ din Iasi este implicata in multiple activitati cu caracter socio-caritativ. Parintele Dumitru Paduraru ne-a amintit care sunt cele mai importante dintre actiunile derulate la aceasta biserica: ‘Fiind preot misionar de caritate in Spitalul Clinic de Pneumologie, ma intalnesc zilnic cu oameni care au afectiuni pulmonare. Stim prea bine ca afectiunile pulmonare, in special tuberculoza, vine din cauza unei anumite stari economice a semenilor nostri, si cautam sa-i ajutam pe acesti oameni. Conduc o fundatie, numita ‘Samarineanul milostiov’, care se ocupa de bolnavii de tuberculoza, dar si de cei cu afectiuni pulmonare cronice si grave. Avem un numar de 220 de familii, pe care ii monitorizam, pe care ii ajutam destul de sporadic, dar nu este un ajutor in mod constant, decat pentru cateva familii, iar ceea ce oferim primim si noi, la randul nostru, din partea altor fundatii’.

Comentarii Facebook


Știri recente