Biserica, monument istoric, a fost zidita de voievodul Mircea Ciobanu, intre anii 1558-1559, pe zidurile fostei biserici, inaltata initial de Mircea cel Batran. De-a lungul timpului, actuala biserica a trecut prin mai multe transformari. Dupa cutremurul din 1977, biserica a fost restaurata si s-au facut mai multe lucrari de consolidare. Slujba sfintirii lucrarilor de reinnoire a avut loc in ziua de 17 ianuarie 1983, fiind oficiata de catre PS Episcop Roman Ialomiteanul, Vicarul Arhiepiscopiei Bucurestilor. Amanunte despre istoria Bisericii ‘Sfantul Antonie Curtea-Veche’ din Bucuresti ne-a oferit parintele paroh Romulus Stanculescu: ‘Biserica Sf. Antonie Curtea Veche a fost numita asa pentru ca era in jurul Curtii Domnesti, era biserica voievodala. La inceput a avut hramul de Bunavestire, pentru ca atunci cand a fost zidita de catre Mircea Ciobanu, in anul 1558-1559, i-a dat hramul de Bunavestire. Hramul Sf. Antonie, adica al doilea hram, l-a primit in 1847, cand a fost un incendiu devastator care a distrus tot centrul Bucurestilor, chiar si biserica care purta hramul Sf. Antonie cel Mare sau biserica puscariasilor. Intrucat egumenul Visarion, rascolind in cenusa la acea biserica sa vada daca mai gaseste ceva, a descoperit numai icoana Sf. Antonie, icoana hramului de acolo, care a luat-o, a dat-o pictorului Lecca, dupa cum spune dansul, un stralucit profesor de desen si pictor la vremea respectiva, care a curatit-o, a luat-o si a asezat-o aici, langa icoana Buneivestiri. De la 1852, cand s-a facut resfintirea bisericii dupa incendiu, poarta si hramul de Sf. Antonie. Documentele spun ca ar fi existat si o alta biserica, mai veche, zidita de Mircea cel Batran, intemeietorul Curtii Domnesti, 1398-1401, si pe zidurile acele biserici, Mircea Ciobanu a construit actuala biserica’.
Parohia Icoanei, apreciată la resfințirea bisericii: „A devenit și mai mult o icoană de frumoasă îngrijire”
Duminică, 22 mai 2022, a fost resfințită Biserica Icoanei din Capitală, în urma unor lucrări de restaurare începute în toamna anului 2019. Patriarhul Daniel a spus că în urma acestei restaurări comunitatea parohială de la…
Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO
Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…
„Hristos rupe barierele mentale ale complexului superiorității”: Patriarhul Daniel despre dialogul cu femeia samarineancă
La predica rostită în Duminica Samarinencei, Patriarhul Daniel a evidențiat un detaliu din evanghelia zilei, și anume că Apostolii, deși s-au mirat că Iisus vorbește cu o femeie, nu au îndrăznit să-L întrebe nimic. „Nimeni…
Mitropolitul de Ruse, la București: Bisericile noastre primesc încă un mijlocitor comun în persoana Sfintei Teofana Basarab
Martor la proclamarea canonizării Sfintei Teofana Basarab, sâmbătă, 21 mai, pe Dealul Patriarhiei, Mitropolitul Naum de Ruse a subliniat comuniunea frățească dintre Bisericile Ortodoxe Română și Bulgară. Înaltpreasfinția Sa a spus că alături de Sfinții…
Cea de a doua ediție a Serilor Culturale Brâncuși | Galeria Foto
Cea de a doua ediție a Serilor Culturale Brâncuși are loc în perioada 20 -22 mai 2022. Evenimentul, organizat de Parohia Brâncuși, se desfășură în incinta ansamblului parohial, situat pe Aleea Pasărea de Aur, nr.25,…