Biserica, monument istoric, a fost zidita de voievodul Mircea Ciobanu, intre anii 1558-1559, pe zidurile fostei biserici, inaltata initial de Mircea cel Batran. De-a lungul timpului, actuala biserica a trecut prin mai multe transformari. Dupa cutremurul din 1977, biserica a fost restaurata si s-au facut mai multe lucrari de consolidare. Slujba sfintirii lucrarilor de reinnoire a avut loc in ziua de 17 ianuarie 1983, fiind oficiata de catre PS Episcop Roman Ialomiteanul, Vicarul Arhiepiscopiei Bucurestilor. Amanunte despre istoria Bisericii ‘Sfantul Antonie Curtea-Veche’ din Bucuresti ne-a oferit parintele paroh Romulus Stanculescu: ‘Biserica Sf. Antonie Curtea Veche a fost numita asa pentru ca era in jurul Curtii Domnesti, era biserica voievodala. La inceput a avut hramul de Bunavestire, pentru ca atunci cand a fost zidita de catre Mircea Ciobanu, in anul 1558-1559, i-a dat hramul de Bunavestire. Hramul Sf. Antonie, adica al doilea hram, l-a primit in 1847, cand a fost un incendiu devastator care a distrus tot centrul Bucurestilor, chiar si biserica care purta hramul Sf. Antonie cel Mare sau biserica puscariasilor. Intrucat egumenul Visarion, rascolind in cenusa la acea biserica sa vada daca mai gaseste ceva, a descoperit numai icoana Sf. Antonie, icoana hramului de acolo, care a luat-o, a dat-o pictorului Lecca, dupa cum spune dansul, un stralucit profesor de desen si pictor la vremea respectiva, care a curatit-o, a luat-o si a asezat-o aici, langa icoana Buneivestiri. De la 1852, cand s-a facut resfintirea bisericii dupa incendiu, poarta si hramul de Sf. Antonie. Documentele spun ca ar fi existat si o alta biserica, mai veche, zidita de Mircea cel Batran, intemeietorul Curtii Domnesti, 1398-1401, si pe zidurile acele biserici, Mircea Ciobanu a construit actuala biserica’.
Arhid. Sorin Mihalache, invitatul ASCOR Timişoara: „Învierea lui Hristos și înnoirea vieții omenești”
Arhidiaconul Sorin Mihalache va susţine în 15 aprilie conferinţa cu tema „Învierea lui Hristos și înnoirea vieții omenești. De la medicină la teologie, despre semnele iubirii lui Dumnezeu pentru noi”. Evenimentul este organizat de Asociaţia…
Capitala României văzută din spațiu de sateliții Agenției Spațiale Europeane
Agenția Spațială Europeană (ESA) a publicat o imagine cu Capitala României, captată de sateliții Copernicus Sentinel 2. Imaginea este însoțită de un videoclip în care este prezentat, Bucureștiul, pe scurt, inclus în categoria „Earth from…
Mulți oameni suferă de singurătate, atenționează primul partener social al Diaconiei
Părintele Vasile Burduja, primul partener social al Diaconiei, a vorbit într-un interviu recent despre activitățile filantropice demarate în urmă cu 20 de ani la Cania, raionul Cantemir, dar și despre suferințele oamenilor. Părintele a subliniat…
Părintele profesor Ioan Ică senior a trecut la cele veşnice
Renumitul profesor de teologie, Părintele Ioan Ică senior a trecut la cele veşnice luni, la vârsta de 89 de ani. Înmormântarea va avea loc miercuri, 14 aprilie, de la ora 10:30, anunţă Mitropolia Ardealului. Programul…
Pictorul „Bisericii din Bucium”, omagiat de Romfilatelia la 150 de ani de la naştere
Romfilatelia introduce în circulație miercuri o nouă emisiune de mărci poștale dedicată pictorului Theodor Pallady la împlinirea a 150 de ani de la naștere. Emisiunea, alcătuită din 4 timbre și o coliță dantelată, reproduce picturi reprezentative pentru…