Biserica se afla pe starda General H.M. Berthelot, din mun. Iasi. Pe langa sarbatoarea de maine, sfantul lacas mai are si hramul ‘Duminica Tuturor Sfintilor Romani’. Aceasta biserica din Dealul Copoului a fost inaltata de hatmanul Vasile Roset, la anul 1760, ‘nefiind atunci in tara aceasta pe numele acestor sfinti.’ Ctitorul a obtinut statutul de stavropighie (biserica de sine statatoare) pentru lacasul de cult, tinand direct de biserica cea mare a Patriarhiei de Constantinopol. In 1767, biserica a fost inchinata Mitropoliei Proilavului (de Braila), creata de Patriarhia de Constantinopol pentru crestinii ortodocsi din sudul Basarabiei si Dobrogea. Aceste teritorii se aflau sub stapanirea Imperiului Otoman. Catapeteasma bisericii, frumos lucrata, este cea originala, din veacul XVIII-lea. De o deosebita valoare artistica este icoana Sf. Ierarh Nicolae (1814), pictata de Eustatie Altini, cel mai iscusit pictor autohton de icoane din aceasta epoca, a carui casa se invecina cu biserica. Aici a fost inmormantat Gh. Asachi, campionul inteligentei moldovenesti in primele decenii ale veacului XIX, impreuna cu alti membri ai familiei sale. Monumentul funerar se afla in curtea bisericii. Osemintele au fost deshumate in 1890, pentru a fi depuse in soclul statuii sale de langa Biserica Sf. Trei Ierarhi. Tot aici a slujit o vreme, ca diacon, scriitorul Ion Creanga.
PS Macarie oferă soluția la vremurile pe care le trăim: Orice altă soluție este o falsă soluție
Inspirându-se de la orbul din Ierihon (Luca 18:35-43), Preasfințitul Părinte Macarie a oferit duminică soluția la vremurile pe care le trăim. Episcopul Europei de Nord a oficiat Sfânta Liturghie în Paraclisul Episcopal din Stockholm. „Iată,…
Maica Alexandra a fost omagiată la Iaşi: Slujbă de pomenire şi expoziţie
Maica Alexandra – Principesa Ileana a României a fost omagiată săptămâna trecută la Ateneul Național din Iași. Conducerea instituţiei a vernisat o expoziţie în cinstea monahiei cu origini regale şi a fost oficiată o slujbă…
Să cultivăm vederea tainică a sufletului prin virtuțile orbului din Ierihon: PS Varlaam
Credința, rugăciunea neîncetată și recunoștința sunt principalele virtuți ale orbului din Ierihon, a spus duminică Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul în omilia rostită la Catedrala Patriarhală. Acestea i-au permis orbului să discearnă prezența lui Dumnezeu în…
Mitropolitul Andrei evidenţiează cuvântul biblic care i-a însufleţit pe făuritorii unirii
Prezent la ceremonia religioasă și militară din centrul Clujului, dedicată zilei de 24 ianuarie, Mitropolitul Andrei a explicat că făuritorii unirii au fost impulsionaţi de un cuvânt al Sfântului Apostol Pavel. „Alexandru Ioan Cuza, de acolo…
Înfăptuitorii Unirii Principatelor Române au fost pomeniţi la Orşova
Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a oficiat duminică, în parohia Jupalnic din Orșova, o slujbă de pomenire pentru cei care s-au implicat în realizarea Unirii Principatelor Române. Parastasul a precedat Liturghia şi Te…