Biserica se ridica impotriva coruptiei

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a adoptat ieri, 17 iunie 2004, in sedinta extraordinara, un document care defineste ‘pacatul simoniei’ si oficializeaza, in premiera, punctul de vedere al Bisericii referitor la transplantul de organe.

In sedinta extraordinara care a avut loc in perioada 15-17 iunie a.c., Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a definit ‘pacatul simoniei’ (obtinerea de foloase materiale necuvenite prin utilizarea statutului de slujitor al Domnului) si s-au luat masuri pentru combaterea coruptiei si mituirii in toate institutiile bisericesti. Primele semnale legate de existenta fenomenului au fost trase de catre Inalt Prea Sfintitul Bartolomeu, Arhiepiscopul Vadului, Clujului si Feleacului.

In aceeasi sedinta, Comisia Nationala de Bioetica a Bisericii Ortodoxe Romane a prezentat documentul final legat de transplantul de organe. Documentul a fost aprobat de plenul Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

Prea Sfintitul Sofronie Drincen, Episcopul Ortodox de Gyula, care este si reprezentantul Prea Fericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Romaniei, in Comisia Nationala de Bioetica a Bisericii Ortodoxe Romane, a declarat, la finalul sedintei, ca: ‘Documentul este bazat pe textul care anul trecut a fost prezentat de Comisia Nationala de Bioetica a Bisericii Ortodoxe Romane, document care a fost studiat de ierarhii Sfantului Sinod, s-au facut amendamentele necesare si, in cele din urma, la aceasta sedinta a fost prezentata forma finala, devenind astfel documentul oficial al Bisericii Ortodoxe legat de transplantul de organe. In principal, acest document, care este extrem de complex, dar si nuantat in toate componentele sale, respecta ceea ce stiinta medicala aduce opiniei publice cu privire la transplantul de organe, precum si obiectiile Bisericii Ortodoxe Romane puse in special fata de grija de oameni (donator, respectiv primitor). Asadar, Biserica Ortodoxa Romana este de acord cu transplantul de organe, dar numai in anumite conditii, evident atunci cand nu este lezata demnitatea persoanei umane, atunci cand nu se urmaresc scopuri meschine sau mercantile, atunci cand este in favoarea vietii. Acest document este legat de salvarea oamenilor.

‘Comisia Nationala de Bioetica mai are pregatite la ora actuala referatele cu privire la ‘eutanasie’ si la ‘avort’, care au fost primite de ierarhii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, urmand ca acestia sa se pronunte asupra acestor doua teme. De asemenea, se lucreaza in comisiile locale asupra altor doua teme, si anume planificarea familiala si contraceptia.’, a mentionat Inalt Prea Sfintitul Sofronie, Episcopul Ortodox de Gyula.

Comentarii Facebook


Știri recente