Biserica se implică în proiectele de integrare socială a romilor

Considerați de mulți hoți sau cerșetori, romii sunt pentru Biserica Ortodoxă creștini ca toți ceilalți. De multă vreme, în cadrul Patriarhiei Române se derulează programe pastoral-misionare, social-filantropice și educaționale cu scopul integrării romilor în societate, informează TRINITAS TV. Una dintre cele mai importante realizări în acest sens este numirea unui preot de etnie romă în București care să se ocupe strict de problemele acestora.

Mai bine de 40 % dintre beneficiarii programelor de asistență socială ale Patriarhiei Române sunt etnici romi.

„Patriarhia Română încă de după Revoluție și-a manifestat în mod egal grija față de toate persoanele aflate în nevoi. La un moment dat, atunci când a fost necesar, am făcut parteneriat cu Ministerul Educației și Învățământului și cu Organizația Internațională pentru Migrație și ne-am implicat activ în tot ceea ce înseamnă recuperarea familiilor de romi. Adică, pe de o parte, bătrânii și urmașii celor care au fost deportați în timpul celui de-al doilea război mondial, pe de altă parte, tinerii care nu aveau acces sau nu aveau dezvoltată apetența pentru studiu. În acest sens putem reaminti că am avut atunci de lucru în 17 județe, programul a costat peste 3 milioane de dolari și a fost unul dintre programele pe care Organizația Internațională pentru Migrație de la Geneva le-a clasificat ca programe de succes”, a declarat Pr. Dorel Moțoc, Consilier patriarhal în cadrul Sectorului social-filantropic.

Un alt proiect important pe care Patriarhia îl derulează și care este destinat și copiilor de etnie romă este programul „Alege Școala!”.

„Patriarhia Română desfășoară începând cu luna septembrie 2009 Proiectul ‘Alege Școala!’ în 15 județe ale țării, iar începând cu luna august anul acesta proiectul a fost extins la nivelul întregii țări și a devenit așadar un proiect național. Prin activitățile desfășurate în cadrul acestui proiect peste 30 000 de copii beneficiază de asistență și sprijin din partea Bisericii în vederea integrării în societate, prevenirii și corectării părăsirii timpurii a școlii. Foarte mulți dintre acești copii sunt de etnie romă, având în vedere situația precară și lipsa accesului la educație a acestora”, a spus Pr. Florin Marica, Inspector patriarhal în cadrul Sectorului teologic-educațional.

Programele Bisericii Ortodoxe Române destinate credincioșilor de etnie romă se derulează nu doar la nivel de Patriarhie, ci și la nivel de eparhie și parohie.

„La nivelul eparhiilor aș ține să reamintesc aici programele care sunt desfășurate la Arhiepiscopia Craiovei care este o unitate bisericească în cuprinsul căreia sunt foarte multe familii de etnici romi și care a dezvoltat centre speciale de asistență social-filantropică pentru ei. Au programe de igienizare și programe de alfabetizare. Au programe after-school și programe care vizează reintegrarea socială atât a persoanelor provenite din familii, dar și a copiilor pentru a nu se mai simți marginalizați. De asemenea, amintesc aici programele din Arhiepiscopia Alba Iuliei unde pe lângă faptul că există parohii speciale pentru ei unde au fost hirotoniți preoți dintre ei, dintre cei care au fost receptivi la a învăța în rândul școlilor teologice. Trebuie să aducem aminte și faptul că există în învățământul seminarial și în învățământul teologic universitar locuri care au fost alocate pentru etnicii români, dar care de cele mai multe ori nu au fost ocupate. Aș aminti și de centrele pentru asistență familială, de centrele pentru consiliere, de centrele pentru copii și tineret pe care Arhiepiscopia Alba Iuliei le are”, a mai precizat Pr. Consilier patriarhal Dorel Moțoc.

În anul 2009, Patriarhia Română s-a alăturat campaniei „Stop prejudecăților despre etnia romă!” derulată de Secretariatul General al Guvernului și Agenția Națională pentru romi.

Comentarii Facebook


Știri recente

La hramul istoric al Catedralei Patriarhale va fi proclamată canonizarea Sf. Cuv. Teofana Basarab | Programul manifestărilor

Catedrala Patriarhală îşi serbează în 21 mai hramul istoric dedicat „Sfinților Împărați Constantin și Elena”.  Între manifestările organizate este cuprinsă proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana Basarab. Detalii despre viaţa sfintei, aici. Programul integral: Proclamarea canonizării…