Biserica schitului din stațiunea Moneasa a fost sfințită

În urmă cu doi ani, la sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel s-a pus piatra de temelie pentru zidirea bisericii și a complexului monahal din Stațiunea Moneasa. Prin strădania monahului Serafim Hotea, sub directa supraveghere și îndrumare a Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, ctitorul principal al bisericii, d-l Pavel Mihalca și familia, precum și alte persoane jertfelnice, au construit, dotat și înfrumusețat lăcașul de închinare pentru ca astăzi, 30 iunie, el să fie pregătit pentru târnosire, după cum a precizat părintele Iacob Bupte.

Slujbele au început încă de ieri, 29 iunie, prin săvârșirea Slujbei Vecerniei și Privegherea de către un sobor de preoți, alături de reprezentantul chiriarhal, în persoana vicarului administrativ, fiind de față și un număr impresionant de credincioși din stațiune care au asistat la oficierea serviciului religios și la sfințirea odoarelor donate pentru nevoile cultice.

Astăzi, rânduiala târnosirii, a fost urmată de oficierea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Timotei, înconjurat de un sobor ieromonahi și preoți și în prezența a numeroși credincioși.

În cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a subliniat strădania și jertfa ctitorului și a celorlalți donatori, pe fondul sprijinului autorităților locale, a domnului primar Terentie Condea. „Înconjurarea bisericii cu rânduiala cuvenită și cu cântările prezente și în slujba Sfintei Taine a Cununiei pune în valoare faptul că suntem o comunitate și mădulare ale Bisericii, așa cum sunt și trebuie să fie membrii familiei creștine mădulare unii altora, iar Hristos, cap al Bisericii. Fiecare bârnă de brad care alcătuiește biserica reprezintă contribuția fiecăruia dintre noi la zidirea și împodobirea ei, iar brazii care înconjoară locașul de cult ne amintesc metaforic de ceea ce spune poetul „pe-un picior de plai / pe-o gură de rai…”. Totul, biserica și ce este în jurul ei, ne înalță spre o viață spirituală creștină trăită în chip deosebit. Ziua de astăzi, la pomenirea celor 12 apostoli, este legată de cea a apostolilor și a celor 70 ucenici. De azi înainte avem încă un altar de rugăciune pentru o priveghere cu timp și fără timp pentru tot folosul cel de trebuință. Cu aceste gânduri am poposit astăzi, continuând sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, pe temelia credinței, angajându-ne să ducem viața noastră în frică de Dumnezeu și dragoste față de oameni, spre întărirea și însănătoșirea vieții noastre trupești și sufletești”.

Comentarii Facebook


Știri recente