Biserica Schitului de la Vărădia a fost resfințită

În Duminica a XIII-a după Rusalii, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a resfințit biserica-monument istoric a Schitului Vărădia. Aici au existat din timpuri străvechi o mănăstire și un oficiu protopopesc, actualul schit fiind reactivat în 2004. În prezent se fac demersuri pentru obținerea sitului arheologic din apropiere, pentru a fi pus în valoare, informează Ziarul Lumina.

În urma finalizării unor ample lucrări de restaurare a exteriorului bisericii de la Schitul din Vărădia, Preasfințitul Episcop Lucian a oficiat duminică, 22 august, slujba de resfințire a lăcașului de cult și Sfânta Liturghie într-un foișor special amenajat în curtea așezământului monahal. La slujbele oficiate au luat parte un număr mare de credincioși, o parte dintre ei împărtășindu-se cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

„Am venit aici să desprăfuim negura vremii care s-a așezat peste această localitate și peste această mănăstire. Documentele dovedesc că la Vărădia a existat o mănăstire și că a funcționat un oficiu protopopesc, de aceea este important ca și noi, astăzi, să încercăm învierea vechilor tradiții de aici. Până în prezent părintele egumen a restaurat exteriorul bisericii și a început lucrările la noul ansamblu monahal, însă nu am renunțat la demersurile de punere în valoare a ruinelor vechii mănăstiri din dealul Chiliilor. Piatra cea din capul unghiului de care amintește Mântuitorul Hristos în Evanghelia care s-a citit a fost dintotdeauna Biserica, iar cine îndrăznește să cadă pe ea va fi sfărâmat și spulberat va fi cel peste care va cădea patima nepăsării față de odoarele bisericii”, a spus Preasfințitul Părinte Lucian în cuvântul de învățătură.

După oficierea slujbei de resfințire a bisericii, Preasfințitul Lucian a oficiat Sfânta Liturghie arhierească în cadrul căreia a hirotonit întru ierodiacon pe monahul Cleopa Grigore, viețuitor la schitul din Vărădia.

Părintele egumen, ieromonahul Fanurie Jugariu, a adresat în cuvântul de mulțumire un gând de recunoștință credincioșilor prezenți, dar și pelerinilor care se închină la Schitul de la Vărădia făcând milostenie și sprijinind lucrările care cu multă trudă se împlinesc în această așezare.

Așezământ în stil baroc

Construită în anul 1754, în stilul barocului provincial, biserica-monument istoric din Vărădia a deservit multă vreme ca biserică parohială. Greutatea vremurilor a făcut ca, o perioadă de timp, în acest sfânt lăcaș să nu se mai oficieze slujbe religioase. Istoria și siturile arheologice consemnează până astăzi existența unei vechi vetre monahale, pe ruinele bătrânei cetăți Arcidava, în secolul al XV-lea. În dorința de a redeschide vechea biserică din Vărădia, dar și de a pune în valoare ruinele de pe ‘Dealul Chiliilor’, la inițiativa părintelui protopop al Oraviței, Ion Văran, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, pe atunci Episcop al Caransebeșului, la 6 iunie 2004, Consiliul Eparhial al Episcopiei Caransebeșului a decis reactivarea Schitului de la Vărădia și aducerea părintelui ieromonah Fanurie Jugariu ca egumen al așezământului.

Deși în nenumărate rânduri s-au făcut demersuri pentru ca Episcopia Caransebeșului să intre în proprietatea sitului arheologic, pentru a fi pus în valoare, până la această dată, demersurile nu s-au materializat. Cu toate acestea, activitatea duhovnicească și gospodărească la schitul Vărădia a sporit în jurul vechii biserici, care a intrat într-un proces amplu de restaurare, prin purtarea de grijă a părintelui egumen.

Comentarii Facebook


Știri recente