Biserica sărbătorește mâine Adormirea Maicii Domnului

Creștinii ortodocși sărbătoresc mâine, 15 august, marele praznic al Adormirii Maicii Domnului, cunoscut popular sub denumirea de Uspenia sau Sfântă Maria Mare, sărbătoare pregătită printr-un post de două săptămâni, al treilea din acest an, după postul Paștilor și cel al Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Sărbătoarea este menționată pentru prima dată în secolul al V-lea în Siria, apoi în al VI-lea, în Apus, unde Adormirea Maicii Domnului se serba la 15 sau la 18 ianuarie. Generalizarea sărbătorii a fost făcută de către împăratul bizantin Mauriciu, care a zidit Biserica Maicii Domnului din Ghetsimani și a stabilit ca 15 august să fie data de celebrare a Adormirii Maicii Domnului.

Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului este cel mai răspândit hram din Patriarhia Română. În fiecare oraș există cel puțin o biserică care poartă acest hram, iar în fiecare Episcopie se află cel puțin o mănăstire cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

În fiecare an, la 15 august, în toate porturile și orașele de la mare și de la Dunăre, pe toate navele maritime și fluviale, se sărbătorește și Ziua Marinei Române, care este și Ziua Forțelor Navale.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…