Biserică restaurată din fonduri europene

Biserica Parohiei ‘Toți Sfinții’ – Bășica este primul lăcaș de închinare din Craiova restaurat din fonduri europene, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Oltenia. Aici nu există taxe, contribuțiile credincioșilor folosindu-se după tradiționala zicere românească ‘dar din dar se face Rai’.

Parohia ‘Toți Sfinții’ – Bășica se află în vecinătatea Pieței Chiriac din Craiova, foarte aproape de vechea Fântână a Purcarului. Prin strădania părintelui paroh Ion Drăgușin și a credincioșilor săi, biserica parohială a îmbrăcat de curând o nouă haină, fiind restaurată, recondiționată și înfrumusețată printr-un proiect obținut din fonduri europene.

Din dragoste pentru o icoană

La scurt timp după numirea sa ca preot paroh, părintele Drăgușin a încercat să găsească cele mai potrivite mijloace pentru a pune în valoare istoria și tradițiile bisericii în care slujea. Începutul a fost anevoios, pentru că resursele financiare ale parohiei erau limitate și nu permiteau derularea unui proiect de reconsolidare din fonduri proprii. Cu toate acestea, prin multă perseverență și evlavie la Maica Domnului, părintele paroh a reușit să găsească soluția cea mai potrivită pentru împlinirea ‘promisiunii’. ‘În 1995, înainte de hramul Adormirii Maicii Domnului, am urcat pe o scară să fac curățenie. Pe vremea aceea, biserica era toată acoperită de fum. Așa mi-a descoperit Dumnezeu cea mai dragă icoană a mea, ‘Încununarea Maicii Domnului’, care se află zugrăvită pe bolta din pronaos. Din momentul acela am promis Sfintei Fecioare că voi face tot ceea ce-mi va sta în putință să-i pun în lumină chipul și toate icoanele. Deși nu știam pe ce mă bazez, de unde voi lua fondurile necesare pentru a restaura biserica. Am crezut permanent că pot face acest lucru pentru că Maica Domnului ne va ocroti. Cu multă sârguință, am reușit, după câțiva ani de zile, să pun la punct documentația necesară pentru obținerea de fonduri. Am optat pentru activarea unor fonduri PHARE, lucru în premieră pe vremea aceea pentru o parohie. Eram propriu-zis primul lăcaș de cult din Craiova care încerca să obțină finanțare pentru restaurare, prin aceste resurse’, spune părintele Ioan.

O promisiune respectată

După nenumărate încercări și ispite, părintele Drăgușin a reușit să împlinească promisiunea făcută Maicii Domnului. Astfel, în anul 2005 finanțarea a fost aprobată, iar în 2008 lucrările au fost gata. ‘Restaurarea a constat în subzidire, ranforsarea zidurilor cu o centură din beton, restaurarea picturii, înlocuirea acoperișului, a instalației electrice, consolidarea absidelor interioare, înlocuirea sistemului de încălzire, placarea pardoselii cu piatră de calcar, asigurarea instalației antitrăsnet, refacerea canalizării și reamenajarea curții bisericii și a clopotniței’, mai spune părintele paroh.

Principalul crez după care se conduce Parohia Bășica este tradiționala zicere românească ‘dar din dar se face Rai’. Așa se face că aici nu există taxe, iar preotul este disponibil 24 de ore din 24 pentru toți credincioșii care au nevoie de un sfat bun. ‘Rugăciunea și prețuirea credincioșilor noștri sunt mai de preț decât orice în parohia noastră’, încheie preotul Ioan Drăgușin.

Comentarii Facebook


Știri recente