Biserica ‘Precista Mare’ din orasul Roman isi va serba maine hramul.

Biserica ‘Precista Mare’ a fost prima biserica ridicata pentru tirgovetii romascani. Hramul bisericii este, totodata, o sarbatoare a florilor.

Bisericuta din lemn, inconjurata de cimitir, a primit hramul sarbatorii de pe 15 august: Adormirea Maicii Domnului. Pe locul acestei biserici, in anul 1569, doamna Ruxandra Lapusneanu a ridicat o biserica din piatra. biserica a fost restaurata mai apoi in 1753, cind i-a fost adaugata si clopotnita, iar voievodul Constantin Cehan Racovita a

inzestrat-o cu mai multe odoare. Tot atunci s-au pus si bazele unei bolnite pentru calugari, dar si pentru bolnavii saraci ai tirgului.

Biserica de astazi a fost inaltata in anul 1826 de catre Arhimandritul Gherasim Bucovineanul si

a fost refacuta partial in anul 1838. Ultimele restaurari au avut loc in anul 1989, cand a fost

reconsolidata si infrumusetata cu pictura semnata de Dimitrie Banica si cu mobilier sculptat de artistul bacauan Ioan Hutanu.

Intreaga istorie a bisericii poate fi reconstituita din scenele pictate la intrarea in biserica. Intre toate bisericile din Roman, Biserica Precista Mare se deosebeste printr-un obicei specific hramului, care transforma biserica intr-un rai al florilor.

‘Hramul bisericii este si o sarbatoare a florilor. Citeva zeci de mii de flori sint oferite anual de credinciosii romascani, cu precadere crini albi si rosii, simbolul puritatii, dar si al spiritului de jertfa al Fecioarei Maria. Din aceste flori facem ghirlande

care impodobesc icoana si baldachinul preacuratei Marii.’, a spus Preotul Mihaita Popovici, parohul Bisericii ‘Precista Mare’.

Hramul Bisericii ‘Precista Mare’ aduna in fiecare an citeva sute de credinciosi. Preotul Mihaita Popovici a mai spus printre altele ca cea mai potrivita zi de serbare a orasului Roman ar fi ziua in care Biserica Ortodoxa Romana praznuieste adormirea Maicii Domnului: ‘Avand in vedere ca cel dintii hram al targului Romanului a fost ‘Adormirea Maicii Domnului’, putem spune si astazi ca aceasta sarbatoare nu este doar a unui grup restrans de oameni, ci este sarbatoarea intregului oras. Acum, cand se cauta o zi cu rezonanta deosebita dedicata Romanului, fiind propuse ziua de 30 martie, data atestarii istorice a orasului, sau 21 mai, sarbatoarea Sfintilor Imparati Constantin si Elena, cred ca, daca ar fi sa celebram orasul Roman, incarcat in istoria lui, ar trebui sa ne intoarcem la ziua de 15 august, care a fost aleasa de cei dintii romascani, atunci cind au ridicat biserica.’

Comentarii Facebook


Știri recente