Biserica prăznuiește pe Sfântul Chiril, arhiepiscopul Ierusalimului

În timpul împăratului Constanțiu (337-361), după moartea arhiepiscopului Maxim (333-350), scaunul episcopal al Ierusalimului a fost ocupat de Chiril, un apărător al dreptei credințe. În vremea aceea, pe scaunul de la Cezareea Palestinei se găsea Acaciu, care mărturisea că Fiul nu este de o ființă cu Tatăl. Chiar dacă a fost depus de Sinodul din Sardica, Acaciu a rămas în scaunul episcopal și, pentru că era prieten cu împăratul, l-a depus pe Chiril și l-a alungat din Ierusalim. Sfântul Chiril a venit la Tars. După sinodul de la Seleucia, din 359, care a condamnat din nou pe Acaciu, acesta a plecat la Constantinopol și l-a acuzat în fața împăratului pe Chiril, care a fost surghiunit. După moartea lui Constanțiu, împăratul Iulian a poruncit să revină toți episcopii surghiuniți. Atunci s-a întors și Sfântul Chiril, reluându-și scaunul episcopal de la Ierusalim, însă la scurt timp a răposat.

Mai multe detalii privind opera Sfântului Chiril a oferit pentru Radio TRINITAS părintele Vasile Crețu, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București: „S-a remarcat mai ales prin catehezele pe care le-a scris în jurul anilor 360 – 363. Aceste cateheze sunt în număr de 24. 19 dintre ele au fost rostite în Postul Mare catehumenilor – adică celor care se pregăteau pentru primirea Botezului, Mirungerii și Euharistiei -, iar 5 au fost rostite în Săptămâna Luminată, după botezul catehumenilor din noaptea sfintelor Paști. În cele 5 cateheze mistagogice se explica înțelesul duhovnicesc al acestor taine de inițiere. Aceste cateheze sunt lecții simple de religie adresate candidaților la botez, prin care se explicau învățăturile de bază ale credinței creștine și anume: Întruparea lui Hristos, Răstignirea Mântuitorului, Înălțarea la ceruri, a doua venire, Judecata de obște și toate celelalte învățături fundamentale ale Bisericii noastre”.

Tot astăzi, Biserica face pomenirea a zece mii de mucenici; a Sfinților Mucenici Trofim, Evcarpion și cei împreună cu dânșii, și a Mariei, sora lui Lazăr, care a uns picioarele Domnului Iisus Hristos cu nard.

Mâine, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfinților Mucenici Hrisant, Daria și Ilaria (denia Acatistului Bunei Vestiri), informează Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente