Biserica prăznuiește mâine Buna Vestire

Biserica Ortodoxa sărbătorește mâine, 25 martie, Buna Vestire. Sărbătoarea marchează momentul în care Fecioara Maria primește vestea că Îl va naște pe Mesia Cel așteptat de veacuri. Buna Vestire sau Blagoveștenia este prima sărbătoare confirmată în documente dintre sărbătorile închinate Maicii Domnului. Potrivit tradiției, încă din secolele IV – V, în Nazaret s-a zidit o biserică pe locul unde Maica Domnului a primit de la înger vestea că va naște pe Dumnezeiescul Prunc.

Mai multe detalii a oferit pentru Radio TRINITAS părintele Silviu Tudose de la Facultatea de Teologie din București: „Ne aducem aminte și retrăim, în virtutea timpului liturgic, momentul când Arhanghelul Mihail i-a vestit Maicii Domnului că Duhul Sfânt se va pogorâ peste ea și va naște un Fiu, care va fi Fiul lui Dumnezeu. Iar prin acceptul Maicii Domnului care a spus: ‘Fie mie după cuvântul Tău’ s-a realizat zîmislirea în pântecele ei a Fiului lui Dumnezeu care avea să Se nască pe pământ și să aducă mântuirii lumii. De aceea și Troparul sărbătorii spune ‘Astăzi este începutul mântuirii noastre’, adică odată cu zămislirea Mântuitorului este posibilă mântuirea neamului omenesc, care a căzut odată cu Adam în păcat. Această dată este fixă deoarece părinții au fost preocupați să păstreze realismul anului liturgic, adică dat fiind faptul că Nașterea Domnului este sărbătorită pe 25 decembrie este normal ca zămislirea lui Hristos să fie prăznuită exact cu nouă luni înainte, pe 25 martie”.

De asemenea, părintele Nicolae Necula, profesor la Facultatea de Teologie din București a arătat importanța acestui praznic: „este o sărbătoare foarte respectată în popor mai ales pentru Vestea cea bună pe care o aduce Arhanghelul Gavriil, după căderea oamenilor în păcat, că prin Hristos va veni mântuirea oamenilor”, informează TRINITAS TV.

Anul acesta, de sărbătoarea Bunei Vestiri, va fi oficiată Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur unită cu Vecernia zilei de 26 martie: „În ziua praznicului Bunei Vestiri se săvârșește Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, singura dată în Postul Mare în zilele de rând când se poate săvârși atunci când Buna Vestire cade într-una din aceste zile, însă unită cu Vecernia zilei de 26 martie, a Soborului Sfântului Arhanghel Gavriil. Practic se unește Vecernia zilei de 26 martie cu Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur așa cum se întâmpla în vechime, acolo unde chiar de Buna Vestire nu era întreruptă ajunarea, rânduiala Postului Mare în zilele de rând. De aceea se unește Vecernia zilei de 26 martie cu Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur”, a mai spus părintele Silviu Tudose.

Comentarii Facebook


Știri recente

Părintele Sofian Boghiu a fost comemorat la Biblioteca Sfântului Sinod: Evocări, mărturii şi lansare de carte

Părintele Arhimandrit Sofian Boghiu a fost comemorat miercuri la Biblioteca Sfântului Sinod, aflată în incinta Mănăstirii Antim din Bucureşti. Mărturii&evocări Evenimentul s‑a desfășurat în Sala „Conon Arămescu‑Donici” a Biblioteca Sfântului Sinod și a reunit ierarhi, clerici…