Biserica ‘Pogorarea Sfantului Duh’-Bucium isi va serba hramul duminica

Biserica Ortodoxa Romana praznuieste in aceasta duminica Pogorarea Sfantului Duh.

In Iasi, la Bucium, se afla o biserica care are ca hram aceasta mare praznic imparatesc. Pentru biserica din Bucium, praznicul Pogorarii Sfantului Duh reprezinta o mare sarbatoare.

Ctitorul acestui sfant locas este Ioan Teodor Calimachi, domnitor al Moldovei in perioada 1758-1761, care era originar din Bucovina, dintr0o familie cu numele Calmas.

Biserica a fost sfintita in anul 1762 de catre Mitropolitul Gavriil Calimachi, care era fratele domnitorului ce a zidit biserica din Bucium, si cel care a ridicat Biserica ‘Sfantul Gheorghe’ din incinta Mitropoliei.

In anul 1887, bisericii de la Bucium i s-a adaugat pridvorul-clopotnita. Trecerea anilor a lasat semne si in zidurile acestei biserici, fapt pentru care a fost reparata capital in perioada 1995-1998, atat in interior, cat si in exterior, fiind impodobita cu pictura si inzestrata cu mobilier nou.

Biserica a fost resfintita la data de 14 iunie 1998 de catre Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Prea cucernicul Parinte Dumitru Carp, parohul Bisericii Pogorarea Sfantului Duh, vorbind despre istoricul bisericii, a spus: ‘Despre Biserica Pogorarea Sfantului Duh-Bucium, stim ca la inceputul secolul al XX-lea, Gaviil Musicescu conducea un cor barbatesc. El insusi a acordat cele 4 clopote ca ele sa cante un arpegiu si cu atat mai mult, oamenii, cand asculta chemare la sfanta biserica, aud si muzicalitatea din aceste clopote. Biserica, ascunsa acolo intre padurile Iasului, a avut permanent o activitate de induhovnicire, de sfintire a oamenilor.’

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente