Biserica ‘Pogorarea Duhului Sfant’-Bucium isi serbeaza astazi hramul

In Iasi, la Bucium se afla o biserica care are ca hram aceasta mare praznic imparatesc al Rusaliilor.

Ctitorul Bisericii ‘Pogorarea Duhului Sfant’-Bucium este Ioan Teodor Calimachi, domnitor al Moldovei in perioada 1758-1761, care era originar din Bucovina, dintr-o familie cu numele Calmas.

Biserica a fost sfintita in anul 1762 de catre Mitropolitul Gavriil Calimachi, care era fratele domnitorului ce a zidit biserica din Bucium, si cel care a ridicat Biserica ‘Sfantul Gheorghe’ din incinta Mitropoliei.

In anul 1887, bisericii de la Bucium i s-a adaugat pridvorul-clopotnita. Trecerea anilor a lasat semne si in zidurile acestei biserici, fapt pentru care a fost reparata capital in perioada 1995-1998, atat in interior, cat si in exterior, fiind impodobita cu pictura si inzestrata cu mobilier nou.

Despre biserica din Bucium care isi sarbatoreste hramul, ne vorbeste Prea Cucernicul Parinte Paroh Dumitru Carp al Bisericii ‘Pogorarea Duhului Sfant’-Bucium: ‘La inceputul secolului XX, Gavriil Musicescu conducea un cor barbatesc de la Bucium. El insusi a acordat cele 4 clopote pentru ca ele sa cante un arpegiu. Biserica ascunsa intre padurile Iasilor a avut o activitate

Biserica a fost resfintita la data de 14 iunie 1998 de catre Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Comentarii Facebook


Știri recente