Biserica – păstrătoarea datinilor strămoșești

Muzeul Episcopiei Giurgiului nu este numai locul destinat expunerii celor mai diverse mărturii istorice despre viața bisericească a zonei, ci și spațiul dinamic în care tradițiile populare creștine sunt revalorificate și prezentate tuturor celor interesați. Păstrarea obiceiului clăcilor sau a șezătorilor de iarnă este un obiectiv al comunității de creștini ortodocși din localitatea Meletie din județul Giurgiu. Mai mulți membri ai parohiei au organizat o astfel de șezătoare astăzi, la muzeul eparhial, informează TRINITAS TV.

„Arta populară este la ea acasă în muzeul Episcopiei Giurgiului. Am vrut să arătăm că în modul acesta muzeul poate căpăta valențe deosebite, el devenind un punct de atracție pentru toată lumea. S-a vrut ca un mesaj trimis către toți cei care doresc să-și păstreze cărți de identitate ale neamului nostru care sunt cultura și arta populară, cele care ne justifică existența în spațiul acesta dunărean”, a arătat Pr. Paroh Mihail Balaban, de la Parohia Meletie din județul Giurgiu.

Șezătorile de iarnă erau întâlniri în cadrul cărora membrii comunității își prezentau abilitățile artistice și, simultan, transmiteau generațiilor mai tinere tradițiile locale.

Activitățile care se desfășurau la clacă erau și, în unele locuri încă mai sunt, diverse și antrenante: de la cusut, țesut, tors, tăiat cârpe pentru preșuri și scărmănat lâna sau bumbacul și până la interpretarea unor cântece, împărtășirea unor amintiri relevante pentru cei prezenți și spusul ghicitorilor.

Șezătoarea de la Muzeul Episcopiei Giurgiului a fost un eveniment la organizarea căruia și-au dat concursul mai multe instituții locale care au colaborat îndeaproape cu Sectorul Patrimoniu al Eparhiei.

Comentarii Facebook


Știri recente