Biserica Parohiei Văculești din Protopopiatul Dorohoi, resfințită după 300 de ani

Preasfințitul Calinic Botoșăneanul a fost prezent, în urmă cu două zile, în parohia Văculești, Protopopiatul Dorohoi. Preasfinția Sa a binecuvântat lucrările de reabilitare ale sfântului lăcaș din această parohie, care împlinește în acest an 300 de ani de existență, informează „Ziarul Lumina”.

Biserica ‘Sfinții Voievozi’ din parohia Văculești, Protopopiatul Dorohoi, județul Botoșani, a fost resfințită duminică, 16 septembrie, de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Slujba târnosirii a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârșită de Preasfinția Sa, alături de un sobor de preoți și diaconi. Programul liturgic a mai cuprins sfințirea unui monument al eroilor și oficierea slujbei Parastasului pentru cei adormiți.

La finalul Sfintei Liturghii au fost acordate distincții de vrednicie celor care au sprijinit lucrările de reabilitare ale bisericii din Văculești. De asemenea, pr. paroh Petru Chirilă a primit rangul de iconom stavrofor pentru toată osteneala depusă în ultimii ani. Prof. Laurențiu Nacu a reliefat în cuvântul rostit cu acest prilej importanța istorică a Bisericii ‘Sfinții Voievozi’, iar în continuare a luat cuvântul Sorin Gînga, primarul comunei Văculești, pr. Stelian Ciurciun, protopop al Protopopiatului Dorohoi. Preasfințitul Calinic Botoșăneanul a adresat la final un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre Sfânta Cruce. Părintele paroh Petru Chirilă a mulțumit Episcopului-vicar al Eparhiei Iașilor pentru distincțiile oferite, dar și celor care au sprijinit activitatea pastoral-misionară din parohia Văculești.

‘Resfințirea Bisericii ‘Sfinții Voievozi’ a fost un eveniment de mare importanță pentru comunitatea credincioșilor parohiei Văculești. Sfântul lăcaș a sărbătorit cu acest prilej 300 de ani de când a fost zidită, în prezența a peste 600 de credincioși din mai multe părți ale județului Botoșani. Lucrările de reabilitare ale lăcașului de închinăciune au fost coordonate de pr. paroh Petru Chirilă. Aceste lucrări au constat în refacerea acoperișului, a pereților din lemn interiori și exteriori, restaurarea catapetesmei și a icoanelor din biserică. Apoi, s-a zidit o casă de prăznuire și s-a ridicat un monument închinat eroilor căzuți pe front în cele două războaie mondiale. Toată această lucrare a fost împlinită cu sprijinul credincioșilor din parohie, dar și cu fonduri de la Consiliul Local și Primăria Văculești’, a relatat pr. protopop Stelian Ciurciun.

Comentarii Facebook


Știri recente