Biserica Parohiei Steic din județul Gorj a fost resfințită

În Duminica a VI-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a liturghisit în mijlocul credincioșilor din Parohia gorjeană Steic. Cu acest prilej, a fost resfințită biserica cu hramurile „Sfântul Apostol Andrei” și „Sfântul Mucenic Pantelimon”, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Oltenia.

Credincioșii Parohiei Steic au participat în număr mare la slujba de resfințire a bisericii închinate Sfântului Apostol Andrei și Sfântului Mucenic Pantelimon din localitatea Valea Perilor, Protoieria Târgu Jiu Nord. Mult așteptata sărbătoare a reprezentat împlinirea unei lucrări începute de peste zece ani de parohieni, în frunte cu preotul Elisei Drăghia. Bucuria duhovnicească a fost sporită de prezența IPS Irineu, care a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi.

‘Dumnezeu îi iartă numai pe aceia care își cer iertare’

La finalul slujbei, Mitropolitul Olteniei a rostit un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit pericopa evanghelică duminicală. ‘Evanghelia de astăzi ne prezintă una dintre minunile Mântuitorului Iisus Hristos: vindecarea slăbănogului din Capernaum. Acestuia, spre deosebire de alții, Domnul îi spune: ‘Îndrăznește, fiule! Iertate sunt păcatele tale!’ (Matei 9, 5). Prin aceste cuvinte, ni se arată că boala și suferința lui izvorau din păcat. Iată de ce Mântuitorul îi iartă mai întâi păcatele și după aceea îl tămăduiește. Faptul că unii oameni nu se pot vindeca de neputințe ne arată că păcatul încă mai persistă în sufletele lor. În acest context, este absolut necesar să știm ce este păcatul. În Sfânta Scriptură, păcatul ne este prezentat ca o fărădelege, o nesocotire a poruncii lui Dumnezeu. Astfel, strămoșul Adam iese din ascultarea Părintelui Ceresc și alunecă în ispita vrăjmașului, căzând pradă neascultării. De atunci, boldul păcatului a măcinat precum rugina viața întregii omeniri, aducând după sine moartea și depărtarea de Dumnezeu’. În continuare, IPS Părinte a evidențiat necesitatea legăturii dintre credință și faptele bune: ‘Nu oricine primește iertarea păcatelor. Dacă stai departe de Dumnezeu și nesocotești timpul mântuirii tale, atunci iertarea păcatelor este departe. Dumnezeu îi iartă numai pe aceia care își cer iertare și varsă lacrimi de pocăință pentru păcatele lor. În acest sens, Mântuitorul zice: ‘Nu oricine-mi zice: Doamne, Doamne, va intra în Împărăția lui Dumnezeu, ci cel care face voia Tatălui Meu cel din ceruri’ (Matei 7, 21). Sunt mulți cei care spun că au credință, însă faptele lor sunt departe de voia lui Dumnezeu. Sfântul Apostol Iacov afirmă: ‘Căci precum trupul fără suflet mort este, astfel și credința fără de fapte, moartă este” (Iacob 2, 26)’. De asemenea, IPS Irineu a felicitat dăruirea credincioșilor din Parohia Stei și i-a acordat preotului paroh Elisei Drăghia rangul de iconom stavrofor.

Comentarii Facebook


Știri recente