Biserica parohiei Prăjeni a fost resfințită

Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din parohia Prăjeni, Protopopiatul Hârlău, a fost resfințită joi, 12 iulie 2012, de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. După cum a relatat pentru Ziarul Lumina, pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău, PS Calinic Botoșăneanul a fost primit cu bucurie de credincioșii parohiei Prăjeni, fiind întâmpinat de călăreți în port tradițional. Oamenii care l-au așteptat pe Episcopul-vicar al Eparhiei Iașilor au purtat costume naționale și au oferit Preasfinției Sale flori. După slujba de resfințire a sfântului lăcaș, cei prezenți au trecut prin sfântul altar pentru a se închina sfintei mese și pentru a săruta Sfânta Evanghelie și sfânta cruce. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Episcopul-vicar al Eparhiei Iașilor, alături de soborul de preoți și diaconi, pe un podium special amenajat. Din soborul de preoți a făcut parte și pr. Constantin Naclad, inspector de cateheză în cadrul Sectorului Teologic-educațional al Patriarhiei Române.

‘După Sfânta Liturghie, PS Calinic Botoșăneanul a citit mai multe rugăciuni pentru ploaie, dar și rugăciunea de dezlegare. În timpul citirii rugăciunilor, oamenii au stat în genunchi și s-au rugat cu evlavie’, a spus pr. protopop Nicolae Crăciun. În continuare, s-au acordat distincții de vrednicie celor care au ajutat la restaurarea bisericii parohiale, la ridicarea casei praznicale și la repararea locuinței familiei preotului paroh. Pentru meritele deosebite în activitatea depusă, pr. paroh Ioan Harja a primit rangul de iconom stavrofor.

Părintele protopop Nicolae Crăciun a vorbit apoi despre semnificația sărbătorii Cinstirea Sfintei Icoane Prodromița de la Muntele Athos, iar pr. consilier patriarhal Constantin Naclad a amintit câteva lucruri despre activitățile din cadrul Sectorului Teologic-educațional al Patriarhiei Române. ‘Preasfințitul Calinic Botoșăneanul l-a felicitat pe pr. paroh Ioan Harja, care, alături de consiliul parohial și de enoriași, a dus la bun sfârșit lucrările din parohia Prăjeni. De asemenea, Preasfinția Sa ne-a îndemnat să frecventăm sfânta biserică, să iubim pe Mântuitorul Hristos, pe Maica Domnului și pe toți sfinții’, a adăugat pr. protopop Nicolae Crăciun.

Părintele paroh Ioan Harja ne-a mărturisit că ziua de 12 iulie, în care Biserica noastră sărbătorește Cinstirea Sfintei Icoane Prodromița de la Muntele Athos, va fi marcată, de acum înainte, în fiecare an prin săvârșirea Sfintei Liturghii. Astfel, preotul paroh, alături de enoriașii din parohie, va mulțumi lui Dumnezeu pentru tot ajutorul și darurile revărsate asupra parohiei Prăjeni, încununate cu resfințirea săvârșită ieri de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul.

Comentarii Facebook


Știri recente