Biserica parohiei Nicolae Bălcescu, resfințită după 100 de ani

Peste 1.000 de credincioși din parohia Nicolae Bălcescu, Protopopiatul Hârlău, au participat sâmbătă, 19 septembrie 2009, la slujba de resfințire a Bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din parohia Nicolae Bălcescu, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, după cum informează cotidianul Ziarul Lumina. După ce au asistat la slujba de resfințire, enoriașii, unii dintre ei îmbrăcați în costume tradiționale, dar și credincioșii din alte parohii ale Arhiepiscopiei Iașilor au trecut prin sfântul altar, rugându-se pentru sănătate, spor și ajutor în familie, iar apoi au asistat la Sfânta Liturghie. Înalt Preasfințitul Teofan a adresat un cuvânt de învățătură celor prezenți la dubla sărbătoare a Bisericii „Sfântul Nicolae”, în care a vorbit despre semnificația sfințirii unui lăcaș de cult. „Sfânta masă constituie prelungirea mormântului lui Hristos oriunde se află o sfântă biserică, oriunde se săvârșește Sfânta Liturghie. Mormântul lui Hristos se cuvine a fi cinstit mai mult decât orice lucru existent în această lume. Ceea ce am săvârșit noi în această dimineață este o prelungire a acelui moment în care Hristos, răstignit fiind, a fost coborât de pe Cruce și, cu toată grija, trupul Lui a fost spălat, a fost uns cu mirodenii, a fost uns cu Sfântul și Marele Mir, a fost îmbrăcat în giulgiu curat de in și apoi așezat în mormânt. Același lucru l-am săvârșit și noi în această dimineață, cu frică și cu cutremur, având conștiința că ne aflăm în fața trupului cel mort și înviat al Domnului Hristos arătat prin sfânta masă din sfântul altar”, a spus Înaltpreasfințitul Teofan.

Zeci de copii, însoțiți de părinții lor, s-au împărtășit în cadrul Sfintei Liturghii săvârșită, pe o scenă special amenajată în curtea bisericii, de cei trei ierarhi, membri ai Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, înconjurați de un sobor de 25 de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de absolvenți ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Botoșani. La finalul slujbei, pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău, a citit hrisovul de sfințire al bisericii din parohia Nicolae Bălcescu, în care s-a amintit de lucrările ce au avut loc în ultimii ani prin contribuția credincioșilor. De asemenea, pr. Ilie Alupei a primit, din partea Înaltpreasfințitului Teofan, Crucea Moldavă, iar enoriașilor care s-au evidențiat în sprijinirea lucrărilor din ultimii ani li s-au oferit distincții de vrednicie. „Este o mare bucurie să trăim cu toții împlinirile pe care ni le-am dorit: să împodobim această biserică cu pictură și s-o sfințim la împlinirea celor 100 de ani de la târnosirea ei. În această parohie oamenii păstrează dreapta credință, ajută sfânta biserică și caută să îndeplinească ceea ce este de folos, mântuirea sufletului. Nu i-am uitat pe înaintașii care au ctitorit această biserică și mă refer aici la pr. Toma, care a hotărât, împreună cu Consiliul parohial de atunci, ca fiecare membru din familie să aducă la biserică câte un ou, din vânzarea acestora strângându-se bani pentru construcția sfântului lăcaș. De aceea, un ziarist al timpurilor de atunci a încropit un titlul într-un ziar – Biserica din ouă din Uriceni”, după cum era numele parohiei acesteia în urmă cu un secol.

„La această lucrare de restaurare și înfrumusețare și-au adus contribuția toți credincioșii din parohie”, a spus pr. Alupei, care a mulțumit Preasfințitului Calinic Botoșăneanul pentru că, de-a lungul timpului, a supravegheat lucrările de la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”.

Vrednicul de pomenire preot Toma Săvescu, cel care a început ridicarea bisericii din Nicolae Bălcescu, a primit din partea primarului orașului Flămânzi, Dumitru Micutaru, Diploma de cetățean de onoare al orașului Flămânzi, postmortem.

Părintele protopop Nicolae Crăciun a apreciat în cuvântul său jertfelnicia celor care au zidit și înfrumusețat sfântul lăcaș retârnosit, dar și faptul că Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” a îmbrăcat haine de sărbătoare când a împlinit 100 de ani de la sfințirea ei. După slujba de pomenire de la mormântul preotului Toma Săvescu, credincioșii au participat la agapa frățească.

Comentarii Facebook


Știri recente