Biserica Parohiei Forotic din Protopopiatul Oravița a fost târnosită

În Duminica a VII-a după Rusalii, 22 iulie 2012, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a poposit în mijlocul credincioșilor Parohiei Forotic din Protopopiatul Oravița. Cu acest prilej a târnosit biserica parohială cu hramurile ‘Învierea Domnului’ și ‘Sfântul Ierarh Nicolae’, după care a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, într-un foișor amenajat în curtea bisericii, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

În cadrul Sfintei Liturghii, preotul paroh Olimpiu Silaghi a fost hirotesit iconom, iar ctitorii și binefăcătorii bisericii au primit din partea ierarhului acte de cinstire. La Sfânta Liturghie au participat autorități locale, precum și un număr însemnat de credincioși, dintre care foarte mulți copii și tineri.

‘Biserica a fost binecuvântată de episcopii sârbi în secolul al XVIII-lea, însă până astăzi nu a fost împodobită cu sfintele moaște ale sfinților mucenici care s-au jertfit pentru Hristos. Cu ajutorul lui Dumnezeu, în această duminică am târnosit biserica cu hramurile ‘Învierea Domnului’ și ‘Sfântul Ierarh Nicolae’ și ne-am bucurat de prezența a numeroși credincioși, atât la slujba de târnosire, cât și la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Îi felicităm în mod deosebit pe părintele paroh Olimpiu Silaghi, consiliul parohial și comitetul parohial, pe toți fii și fiicele acestui sat și pe toți ctitorii și binefăcătorii acestei biserici care într-adevăr în ultima perioadă au lucrat foarte mult pentru împodobirea, înfrumusețare și înnoirea acestei sfinte biserici’, a mărturisit Preasfințitul Lucian.

‘Ne-am bucurat astăzi alături de credincioșii noștri de venirea în parohia noastră a Preasfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului, care după 302 ani de când s-a așezat piatra de temelie am reușit alături de credincioși să o înfrumusețăm și să o înnoim. Ne-am străduit ca împreună, preot și credincioși, să săvârșim această lucrare de înfrumusețare cu pictură a bisericii, să o renovăm prin subzidire și toate lucrările ce au fost necesare la această biserică’, a mărturisit parohul bisericii, Olimpiu Silaghi.

Biserica parohială cu hramurile ‘Învierea Domnului’ și ‘Sfântul Ierarh Nicolae’ din Forotic a fost construită între anii 1710 și 1743. În anul 1743 a fost binecuvântată de episcopul ortodox sârb Isaia Antonovici al Caransebeșului și Vârșețului, însă în Sfânta Masă nu au fost așezate sfinte moaște.

Comentarii Facebook


Știri recente