Biserica Parohiei Cucova – Valea Seacă din Protopopiatul Sascut a fost târnosită după 12 ani

Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a sfințit duminică, 4 septembrie, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Cucova – Valea Seacă, Protopopiatul Sascut, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Lăcașul de cult a fost ridicat prin contribuția enoriașilor și a autorităților locale.

Un nou lăcaș de închinăciune din Eparhia Romanului și Bacăului a primit veșmântul sfințirii în prima duminică a lunii septembrie. Evenimentul s-a bucurat de prezența a peste 2.500 de credincioși care au asistat la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, alături de un sobor de 30 de preoți și diaconi, pe un podium special amenajat. După cum ne-a relatat pr. Liviu Negoiță, protoiereul Protopopiatului Sascut, în cadrul Sfintei Liturghii, tânărul Bogdan Lupu a fost hirotonit diacon. ‘Au participat parlamentarii din zonă, precum și oficialități locale și județene. S-au acordat distincții de vrednicie ctitorilor, iar pr. paroh Marin Racoviță a fost răsplătit cu distincția de iconom stavrofor, pentru osteneala depusă la ridicarea acestui frumos lăcaș de închinăciune’, a afirmat pr. protopop Ioan Negoiță.

Satul Cucova face parte din comuna Valea Seacă și se află la o distanță de aproximativ 40 km de Bacău și 20 km de Adjud, în apropierea drumului european E85. Lăcașul de închinăciune care a fost sfințit acum trei zile a fost construit în 12 ani prin purtarea de grijă a părintelui paroh Marin Racoviță, ajutat de credincioși. Actuala biserică se află pe locul uneia mai vechi din lemn ridicată în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. În urma cutremurului din anul 1940 a fost grav avariată. În toamna anului 1999, la inițiativa părintelui paroh și a consiliului parohial, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Eftimie, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, pe atunci Episcop al Romanului, s-a pus piatra de temelie pentru Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’. ‘La ridicarea acestui lăcaș de cult, alături de puținii enoriași ai parohiei (150 de familii), o contribuție însemnată au avut-o câțiva fii ai satului. De asemenea, Consiliul Local al comunei Valea Seacă, în frunte cu primarul Ioan Pravăț, a acordat atenție și ajutor sporit acestei biserici. Lăcașul de cult este pictat în tehnica frescă de către pictorul Constantin Zafiu, fiind împodobită cu o catapeteasmă și mobilier sculptate din lemn de stejar’, a spus pr. paroh Marin Racoviță

Comentarii Facebook


Știri recente