Biserica Parohiei Ciudanovița din Episcopia Caransebeșului va fi târnosită

Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, se va afla duminică, 28 noiembrie, în mijlocul credincioșilor din Parohia Ciudanovița, Protopopiatul Oravița, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat. Cu acest prilej, Preasfinția Sa va târnosi biserica parohială cu hramul ‘Adormirea Maicii Domnului’, după care va săvârși Sfânta Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi. Biserica parohială din Ciudanovița, construită în anul 1904, a suferit ample lucrări de renovare și înfrumusețare, realizate prin osteneala părintelui paroh Ioan Borchescu, a Consiliului Parohial și a numeroși binefăcători. Părintele paroh a efectuat lucrări și la casa parohială, ctitorind deopotrivă un lăcaș de cult și în comunitatea ortodoxă din Ciudanovița Colonie. Localitatea Ciudanovița este situată în sudul Banatului, la nord-vest de orașul Anina. Din impresionanta așezare minieră, ce avea pe la sfârșitul anilor ‘80 aproximativ 12.000 de locuitori, au mai rămas azi doar o mână de oameni care se luptă din răsputeri ca depopularea satului să nu le afecteze credința strămoșească, nici în cele dinlăuntru prin deznădejde și delăsare, nici în cele din afară prin părăginirea bisericilor străbune. În cei cinci ani de activitate la Ciudanovița, părintele paroh a revigorat duhovnicește o comunitate, care de multă vreme nu se mai bucurase de prezența permanentă a unui preot în mijlocul lor. Mai mult decât aspectul duhovnicesc, comunitatea ortodoxă din Ciudanovița s-a remarcat și printr-un progres administrativ demn de remarcat.

‘L-am hirotonit pe părintele Ion Borchescu, încă pe când eram episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, iar de când suntem la Caransebeș am urmărit îndeaproape activitatea. În data de 15 aprilie 2008 am târnosit biserica, iar Sfinția Sa a amenajat-o alături de bunii săi credincioși. Iată că, după numai doi ani, revenim la Ciudanovița pentru a sfinți o nouă biserică. Nădăjduim că vizita de duminică va rămâne un moment aparte și istoric pentru comunitatea din Ciudanovița’, a declarat PS Lucian.

Tot duminică, 28 noiembrie, Preasfinția Sa va vizita și comunitățile din Ciudanovița Colonie și Jitin, din cadrul aceluiași protopopiat.

Comentarii Facebook


Știri recente