Biserica Parohiei Cervenița a fost resfințită

În Duminica a VII-a după Rusalii, biserica cu hramul Sf. Ierarh Nicolae de la Cervenița, jud. Mehedinți, a îmbrăcat veșminte de sărbătoare. Dis-de-dimineață zeci de credincioși au venit din localitățile învecinate pentru a participa la Sfânta Liturghie arhierească și a primi binecuvântări de la Întâistătătorul Eparhiei Severinului. Slujba de resfințire a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, ierarhul mehedințean și-a exprimat bucuria vis-a-vis de înfrumusețarea bisericii și de împodobirea acesteia cu odoare noi.

„În vremurile în care ne aflăm este bine să ne adunăm în număr mare la Liturghia de duminică pentru a primi ajutor de la Dumnezeu, Care este un părinte bun,milostiv și de oameni iubitor și nu rămâne nepăsător la rugăciunile noastre. Biserica de aici este mărturie a credinței părinților dumneavoastră și are rolul de a păstra comuniunea dintre frații creștini”, a spus Preasfinția Sa.

Pr. Paroh Iulian Vătuiu a subliniat necesitatea lucrărilor de restaurare care au avut loc la biserica satului, spre a servi ca mediu potrivit ambianței duhovnicești la care sunt chemați fiii Cerveniței.

Întâistătătorul meleagurilor mehedințene a acordat hrisoave de recunoștință părintelui Iulian Vătuiu, familiei Nandi și Elena Covlea , epitropului Gheorghe Hantea, precum și membrilor Consiliului Parohial, după cum ne informează Cătălin Cernătescu, Redactor știri la Radio Lumina al Episcopiei Severinului și Strehaiei.

Scurt istoric al parohiei

Parohia Cervenița se situează în comuna Prunișor, fiind păstorită de preotul Iulian Vătuiu.

Ctitoria boierilor Ion și Ana Pleniceanu, originari din Cerneți, Biserica a fost construită între anii 1902-1905 și s-a sfințit în anul 1907 de către episcopul Ghenadie al Râmnicului Noului-Severin.

În urma cutremurului din martie 1977, lăcașul de cult a suferit mai multe avarii, ceea ce a condus la consolidarea cu centură de beton la exterior, urmând ca pictura să fie restaurată în 1987.

De-a lungul vremii a suferit mai multe degradări exterioare și interioare refăcute parțial în timp, iar între anii 2010-2011, prin strădania părintelui paroh Iulian Vătuiu și a familiei Nandi și Elena Covlea, s-au executat lucrări de reparații exterioare și interioare capitale.

Restaurarea integrală a picturii a fost realizată de către pictorul Petre Petria. Biserica a fost împodobită cu mobilier, iconostas nou și odoare bisericești necesare cultului divin, fiind construită și o clopotniță și un gard de jur împrejurul bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente