Biserica Parohiei Bilca – Protopopiatul Rădăuți a fost resfințită

Câteva sute de credincioși au participat, duminică, 15 iulie 2012, în Duminica a VI-a după Rusalii, la resfințirea Bisericii ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Parohia Bilca, Protopopiatul Rădăuți. Slujba de resfințire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Înalt Preasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a fost prezent duminică în mijlocul credincioșilor din parohia Bilca, Protopopiatul Rădăuți, unde, în sobor de preoți și diaconi, a resfințit vechiul lăcaș de cult cu hramul ‘Adormirea Maicii Domnului’, care în ultimii trei ani și jumătate a fost restaurat atât în interior, cât și la exterior, interiorul fiind împodobit cu pictură. Slujba de resfințire a fost urmată de Sfânta Liturghie săvârșită pe un podium special amenajat în curtea bisericii, la care au participat cu evlavie numeroși credincioși, majoritatea dintre ei îmbrăcați în costume populare și purtând flori și busuioc în mâini. Din soborul slujitor, alături de pr. Gheorghe Calancea, parohul bisericii din Bilca, au mai făcut parte pr. Gheorghe Hostiuc, inspector învățământ religios în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pr. Petru Lupăștean-Barfă, protopop al protopopiatului Rădăuți, și diac. Silvestru Ionuț Țurcă, director al Seminarului Teologic ‘Sfântul Mitropolit Dosoftei’ din Suceava.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, IPS Pimen a explicat pericopa evanghelică a zilei, în care s-a relatat vindecarea slăbănogului din Capernaum. ‘Mântuitorul Iisus Hristos, în Sfânta Evanghelie rostită astăzi, dă vindecare trupului slăbănogului din Capernaum, dar nu înainte de a-i ierta acestuia păcatele, deoarece boala lui, paralizia lui, era cauzată de păcatele sale. Orice păcat aduce îmbolnăvire și trupului, pe lângă îmbolnăvirea sufletului. De aceea și însănătoșirea trupului, alături de medicamente, se datorează și stării sufletești de curăție, care vine prin iertarea păcatelor, pe care o dă Dumnezeu prin slujirea preoților, prin Sfânta Taină a Spovedaniei. Trebuie însă să știm că iertarea păcatelor are nevoie din partea noastră de căință, de părere de rău și de hotărârea de a nu mai greși, întrucât voința lui Dumnezeu este sfințirea vieții noastre’, a subliniat IPS Pimen.

În încheierea cuvântului său, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a mulțumit credincioșilor din Bilca pentru ajutorul dat bisericii din comună, arătând legătura permanentă dintre biserica parohiei și enoriașii săi: ‘Astăzi, pe lângă pictura bisericii și îmbrăcămintea Sfântului Prestol, am sfințit și munca și jertfa dumneavoastră, a credincioșilor. Însă, precum biserica la fiecare nouă lucrare importantă trebuie resfințită, așa și sporirea noastră sufletească trebuie să fie permanentă, zi de zi’.

La final, pr. paroh Gheorghe Calancea a mulțumit binefăcătorilor și celor prezenți, oferindu-i Înalt Preasfințitului Pimen, în semn de prețuire, o icoană cu Sfântul Cuvios Pimen.

O biserică ridicată cu ajutorul Fondului Bisericesc, în 1868

Biserica parohială ‘Adormirea Maicii Domnului’ din comuna Bilca, Protopopiatul Rădăuți, a fost zidită din piatră și cărămidă, în anul 1868, prin grija preotului Tomovici Grigorie, a învățătorului Brăilean Gheorghe și a primarului Ungureanu Ștefan, cu ajutorul Fondului Bisericesc și al credincioșilor. Terenul pentru clădirea bisericii a fost dăruit de Balan Dumitru, de fiul său, Toader, și de Sofian Ilie. Biserica a fost sfințită în anul 1877, de către vicarul arhiepiscopal Silvestru Moraru Andrieica, în timpul arhiepiscopului și mitropolitului Bucovinei și Dalmației Teoctist, cu singhelia nr. 3.746. În anul 1883, s-au făcut restaurări la biserică, iar în anul 1965, s-au acoperit complet cu tablă toate turnurile bisericii. Biserica, cu zidurile ei înalte și cu turnuri disproporționate, se arată impunătoare, printre sălciile luncii Sucevei, călătorilor spre Putna voievodală. În anul 1982, sub îndrumarea părintelui paroh Cojocaru Nicolae, s-au efectuat o serie de reparații la biserică. Astfel, s-au tencuit și pictat pereții și bolțile, s-a reparat rețeaua electrică, s-au schimbat ferestrele care erau putrede cu altele de fier, s-au pus strane noi și alte odoare bisericești, toate aceste lucrări fiind sfințite în vara acelui an, în ziua de 15 august, de PS episcop-vicar Pimen Zainea Suceveanul.

După venirea în parohia Bilca a părintelui Gheorghe Calancea, în anul 1989, au început noi lucrări la biserica din Bilca, făcându-se totodată și unele modificări. Astfel, s-a mărit streașina cu 1 m, s-a schimbat tabla de pe biserică, punându-se acoperiș în stilul Mănăstirii Putna, adică în formă de rânduri, s-au reparat zidurile exterioare, care au fost tencuite în praf de piatră, s-au adăugat unele modele arhitecturale, în interior s-a văruit și s-au vopsit cupolele. Tot în interior, s-a acoperit turla din naos printr-un capac aplicat deasupra naosului. S-au mărit, de asemenea, și streșinile turlelor și au fost adăugate încă două cruci, una în partea de sud și alta în partea de nord a bisericii. S-a pus și paratrăsnet. La terminarea lucrărilor la biserică, s-a făcut un gard nou în fața (partea de sud) acesteia. Biserica a fost resfințită în anul 1990, de către Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, prilej cu care preotul paroh a fost ridicat la treapta de iconom stavrofor.

În perioada 2009-2012, interiorul Bisericii ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Bilca a fost pictat de către pictorul Marcel Humă din Târgu Neamț, iar catapeteasma și iconostasul au fost renovate. Totodată, s-au reparat și revopsit turnurile bisericii, s-a renovat casa parohială interior și exterior, s-a construit un grup sanitar, iar cimitirul a fost împrejmuit cu gard.

Comuna Bilca este așezată pe partea stângă a râului Suceava și se învecinează la est cu Frătăuții Noi, la nord cu Ucraina, la vest cu Vicovu de Sus, iar la sud cu Vicovu de Jos. Populația s-a așezat aici atrasă de păduri și pășuni, ocupându-se cu creșterea animalelor. În secolul al XVIII-lea, satul Bilca aparținea de Vicovu de Jos, numindu-se Vicovu de Jos pe Bilca sau Cotul de peste apă. Din anul 1810, este menționat satul Bilca.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…