Biserica Parohiei Apărătorii Patriei I din București și-a sărbătorit ocrotitorul

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a aflat sâmbătă, 22 septembrie 2012, în mijlocul credincioșilor din Parohia Apărătorii Patriei 1 din Protoieria III Capitală, care și-au sărbătorit cu mare bucurie ocrotitorul, pe Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Brazi. Sfânta Liturghie a fost săvârșită afară, pe o scenă special amenajată, iar toți trecătorii au avut prilejul de a ajunge la moaștele sfântului, scoase spre închinare într-un baldachin, în curtea bisericii, informează Ziarul Lumina.

Enoriașii s-au arătat extrem de bucuroși de a-l primi în sânul parohiei lor pe Întâistătătorul Bisericii noastre, întâmpinându-l, după obiceiul strămoșesc, cu pâine și sare la poarta bisericii. Preafericitul Părinte Daniel, la sfârșitul slujbei, le-a adresat credincioșilor un cuvânt de învățătură în care a amintit viața și activitatea marelui sfânt român, evidențiind faptul că sfinții sunt adevărate modele de urmat.

Originar din părțile Vrancei, Sfântul Ierarh Teodosie de la Brazi s-a născut în prima parte a secolului al XVII-lea, dar nu se știu multe date despre copilăria, tinerețea și școlile pe care le-a urmat. A fost episcop la Rădăuți, apoi la Roman, devenind și mitropolit al Moldovei, ca în cele din urmă să se retragă la Schitul Brazi din județul Vrancea. ‘În anul 1694 au năvălit tătarii și au început să jefuiască țara. O ceată de tătari a ajuns și la Schitul Brazi și i-au cerut Sfântului Teodosie să spună unde se află odoarele bisericii și averea, iar el nu a vrut să spună unde se afla puțina agoniseală a Schitului Brazi, fapt pentru care i s-a tăiat capul. Noaptea, credincioșii l-au înmormântat și așa a sfârșit cu moarte de martir Sfântul Ierarh Teodosie de la Brazi. În 1842 au fost descoperite în mod minunat moaștele sale și mutate din mormânt într-o raclă la Mănăstirea Brazi, unde se află și astăzi. Pentru viața sa duhovnicească și pentru multele pătimiri pe care le-a suferit, apărând nu numai credința ortodoxă, ci și pe credincioși în fața năvălirilor de alt neam și de altă credință, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în anul 2003, l-a trecut în rândul sfinților, iar proclamarea canonizării s-a săvârșit la Mănăstirea Brazi’, a spus Preafericirea Sa.

Un nou centru social de zi pentru rromii din parohie

De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a felicitat pe ostenitorii parohiei pentru jertfa pe care au depus-o în renovarea și întreținerea bisericii și a adus în dar mai multe cărți liturgice și de folos duhovnicesc. Părintele Iulian Scoipan, parohul Bisericii Apărătorii Patriei 1, în semn de recunoștință pentru binecuvântarea și grija purtată de Preafericirea Sa, i-a dăruit Patriarhului României un omofor cu chipul Sfântului Teodosie de la Brazi și cu cel al Sfântului Grigorie Dascălul. Totodată, părintele paroh a făcut cunoscut faptul că vor începe în curând lucrările la un centru de zi în cadrul Parohiei Apărătorii Patriei 1, pe care o păstorește. ‘Între planurile noastre de viitor se află și construcția unui centru social de zi pentru numeroasa comunitatea de rromi pe care o avem aici în Apărătorii Patriei și față de care ne simțim datori să îi sprijinim, începând cu alfabetizarea până la oferirea unei șanse noi în viață’, a spus părintele paroh Iulian Scoipan.

Comentarii Facebook


Știri recente