Biserica parohială din Hinchiriș a fost târnosită

În Duminica a douăzecea după Rusalii, a Învierii fiului văduvei din Nain, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat slujba de târnosire a noii biserici cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Ioan cel Nou Românul” din parohia Hinchiriș, Protopopiatul Beiuș, urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești, în sobor de preoți și diaconi, după cum ne-a precizat Pr. Cosmin Tripon.

Satul Hinchiriș este așezat la poalele Munților Codru Moma, în partea de vest a Depresiunii Beiușului, traversat longitudinal de „Valea Hinchiriș”, fiind o străveche vatră românească ortodoxă, fapt atestat și de biserica din lemn, monument istoric, cu hramul „Înălțarea Domnului”, ridicată, potrivit istoricului Ioan Godea, la începutul secolului al XVIII-lea, sau chiar mai devreme, la sfârșitul secolului al XVII-lea, așezată pe un vârf de deal, de unde veghează asupra întregii comunități.

Biserica nouă s-a ridicat într-un interval de timp foarte scurt, doar patru ani de zile, între 2008 și 2012, piatra de temelie a noului sfânt locaș fiind sfințită de către Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei la 18 mai 2008, și a fost înzestrată cu iconostas din lemn de tei, parchet, două candelabre, două clopote turnate la Innsbruck, în Austria, obiecte și cărți de cult precum și cu o frumoasă pictură în tehnica „fresco”. În exterior, sfântul lăcaș a fost împrejmuit cu gard iar în curtea acestuia au fost înălțate o troiță, un monument în cinstea eroilor satului și un lumânărar.

În cuvântul de învățătură rostit, Chiriarhul Oradiei a subliniat mai întâi rolul și rostul slujbei de sfințire a unei noi biserici: „Evenimentul acesta este unic iar slujba foarte bogată, fiind săvârșită pentru slava lui Dumnezeu, pentru numele lui Dumnezeu, în numele lui Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu, în locul sfințit, să sfințească și sufletele noastre, să înnoiască și viața noastră, să ne transforme în oameni ai Legii celei Noi, în creștini adevărați”, a spus Preasfinția Sa.

Vlădica Sofronie a explicat, apoi, credincioșilor prezenți semnificația principalelor moment din timpul slujbei de târnosire, arătând că, în biserică, nu se săvârșește nimic fără episcop, întreaga slujire preoțească se datorează mandatului primit de preot de la ierarhul său, în numele și cu acordul căruia își exercită lucrarea harului preoției primit la hirotonie. „Înmânarea antimisului preotului, sfințirea bisericii de către episcop este o formă vizibilă a legăturii dintre episcop și preoții săi, precum părintele care vine să își cerceteze fiul, și fiul care arată cinstire respectuoasă părintelui său”.

Concluzionând, PS Sofronie, a spus: „Astăzi, noi toți, am fost înălțați duhovnicește prin lucrarea Duhului Sfânt, mărturisind prin rugăciune către Preasfânta Treime că această biserică a fost zidită de Tatăl, întărită de Fiul, înnoită de Duhul Sfânt, care a luminat și a sfințit sufletele noastre”.

Pentru întreaga activitate pastoral-misionară precum și pentru râvna și jertfa depusă pentru ridicarea și împodobirea bisericii, Preasfințitul Sofronie l-a distins pe Pracucernicul Părinte paroh Florin Ovidiu Stan cu rangul de iconom-stavrofor, iar membrilor Consiliului parohial, oficialităților locale și județene, precum și sponsorilor le-a înmânat diplome de apreciere. Tot în cadrul acestui frumos și solemn eveniment, Consiliul local al comunei Lazuri de Beiuș a conferit Chiriarhului Oradiei titlul de Cetățean de Onoare.

Comentarii Facebook


Știri recente