Biserica Ortodoxă se va afla mâine în Duminica Pogorârii Duhului Sfânt

Creștinii ortodocși sărbătoresc duminică, 12 iunie, Pogorârea Duhului Sfânt, sărbătoare cunoscută și sub numele de „Rusalii”. Istoria Bisericii Ortodoxe consemnează sărbătoarea ca fiind momentul Pogorârii Sfântului Duh, în chip de limbi de foc peste Apostoli.

Părintele profesor decan Ștefan Buchiu a oferit mai multe detalii cu privire la semnificația Rusaliilor: „Cu bunăvoința lui Dumnezeu Tatăl la zece zile de la Înălțarea la Cer a lui Dumnezeu Fiul Mântuitorul Iisus Hristos acesta trimite pe Dumnezeu Sfântul Duh peste Sfinții Ucenici și Apostoli pentru a-i boteza cu focul harului divin sau să-i hrănească spiritual, unindu-i tainic cu Hristos cel Înviat în care ei crezuseră și pe care ei aveau să-L mărturisească înaintea tuturor popoarelor prin propovăduirea Evangheliei Sale. Îmbrăcați cu putere de Sus Sfinții Apostoli vestesc plini de curaj pe Hristos Cel răstignit și înviat și în această primă zi a istoriei creștine se botează 3000 de oameni. Prin acest eveniment Biserica intră în istorie ca operă a Preasfintei Treimi”, informează Radio TRINITAS.

În Biserica Ortodoxă este rânduit ca la finalul Sfintei Liturghii să fie oficiată o slujbă specială, numită Vecernia Rusaliilor.

„Originea acestei rânduieli de a se săvârșii Vecernia Sfântului Duh imediat după Liturghia Rusaliilor este foarte veche. Practic ea amintește de un pelerinaj care se săvârșea în Ierusalim, în sec. IV – V. Este vorba de un pelerinaj pe care creștinii de atunci îl făceau imediat după Liturghia Pogorârii Sfântului Duh, în Duminica Rusaliilor, de la Biserica de pe Golgota până pe Muntele Măslinilor unde se săvârșea această slujbă a Vecerniei”, a explicat părintele Silviu Tudose de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.

„Sărbătoarea Cincizecimii sau a Pogorârii Duhului Sfânt are un specific liturgic aparte. Și anume, în mod excepțional după săvârșirea Sfintei Liturghii se oficiază imediat slujba Vecerniei pentru praznicul de a doua zi, praznicul Sfintei Treimi. Lucrul acesta pune în evidență și mai mult importanța zilei Cincizecimii și o leagă de sărbătoarea de a doua zi, deoarece Pogorârea Duhului Sfânt face parte din planul de mântuire al lumii și acest plan s-a săvârșit prin Iisus Hristos Mântuitorul și prin Duhul Sfânt care coboară. Ceea ce este demn de remarcat sunt rugăciunile în număr de șapte ale Vecerniei pe care le rostește preotul și care sunt de o bogăție teologică extraordinară și arată că ne rugăm și pentru cei vii și pentru cei adormiți în această zi minunată a Pogorârii Duhului Sfânt”, a mai precizat părintele profesor Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din Capitală.

Această slujbă se mai numește și slujba plecării genunchilor

” În ceea ce privește rânduiala slujbei ea are mai multe particularități, dar cea mai importantă este că preotul, stând în genunchi în fața sfintelor uși, citește 7 rugăciuni, de aceea această slujbă se mai cheamă și slujba plecării genunchilor”, a mai precizat părintele Silviu Tudose.

Comentarii Facebook


Știri recente