Cea mai veche sarbatoare inchinata Maicii Domnului este Soborul sau Adunarea Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, adica adunarea (de slujba) a credinciosilor in cinstea Preasfintei Fecioare. Aceasta sarbatoare are loc in a doua zi de Craciun (26 decembrie), potrivit regulii conform careia a doua zi dupa marile praznice se face pomenirea acelor persoane sfinte care au participat la evenimentul sarbatorit. Este o sarbatoare pe care o aflam si in ritul sirienilor monofiziti (iacobiti), ceea ce inseamna ca ea dateaza cel putin din secolul al V-lea, originea ei fiind pusa de catre unii teologi liturgisti in legatura cu Sinodul al III-lea ecumenic din Efes (431). Acest sinod a condamnat erezia lui Nestorie, care sustinea ca in fiinta lui Hristos ar exista doua persoane deosebite (de o parte – cea dumnezeiasca, de alta – cea omeneasca), iar Fecioara Maria nu a nascut decat pe omul Hristos si nu poate fi numita si Nascatoare de Dumnezeu, ci numai Nascatoare de om sau, cel mult, Nascatoare de Hristos. La acest sinod a fost formulata esenta doctrinei mariale, prin recunoasterea celor doua atribute ale Sfintei Fecioare: meritul de a fi nascut pe Dumnezeu in trup si pururea-fecioria ei.
Patriarhul Teofil: Așteptăm cu nerăbdare să slujim împreună pentru a promova unitatea comuniunii noastre
Patriarhul Teofil a Ierusalimului a transmis o scrisoare deschisă cu prilejul împlinirii unui an de la întâlnirea care a avut loc la Amman, Iordania, de „dragul unității Bisericilor Ortodoxe Locale”. „După două zile de rugăciune…
Patrimoniul bucureştean digitalizat: Va fi realizat un circuit al monumentelor cu ajutorul codurilor QR
Consilierii generali ai capitalei au adoptat vineri un proiect care vizează digitalizarea patrimoniului bucureştean, prin realizarea unui circuit al monumentelor cu ajutorul codurilor QR, anunţă Agerpres. Proiectul presupune instalarea unor însemne descriptive împreună cu un…
Un preot, cel mai mare fan al naţionalei de rugby | „Vine la meciuri, ne spovedeşte, ne împărtăşeşte”, spune preşedintele FRR
Părintele Gabriel Cazacu este unul dintre cei mai înflăcăraţi suporteri ai echipei naţionale de rugby. Nu ratează confrunătrile „Stejarilor” şi are locul lui în tribună la fiecare meci al naţionalei. Preotul slujeşte în Biserica Parc…
Smiley despre Schitul Prodromu: Locul acela îți oferă liniște
Smiley a vorbit în cadrul unui podcast realizat de producătorul Damian Drăghici despre cât de mult apreciază Schitul românesc Prodromu, despre muzică, credința în Dumnezeu și bucuriile vieții. „Te îndepărtezi de lumea asta gălăgioasă Artistul,…
73 de ani de la moartea Patriarhului Nicodim, un „slujitor al slovelor, iar nu numai al altarului”
În data 27 februarie 1948 trecea la cele veșnice al doilea patriarh al României, Nicodim Munteanu. În mod inspirat, scriitorul Cezar Petrescu l-a numit, pentru activitatea sa cărturărească, un „slujitor al slovelor, iar nu numai…