Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe Sf. Trei Ierarhi

Biserica Ortodoxa sarbatoreste astazi pe Sf. Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur. Acesti sfinti ierarhi au trait in secolul al IV-lea, si sunt pomeniti de catre Biserica si separat, pe parcursul lunii ianuarie: pe 1 ianuarie – Sf. Vasile cel Mare, pe 25 – Sf. Grigorie Teologul si pe 27 – Sf. Ioan Gura de Aur. Mai multe detalii despre semnificatiile sarbatorii de astazi ne-a oferit pr. prof. Petre Mateiescu, inspector scolar pentru Judetul Valcea: ‘Aceasta sarbatoare dateaza din secolul al XI-lea, cu toate ca acesti sfinti au trait in secolul de aur al crestinismului, secolul al IV-lea, si au lasat in urma lor niste opere extraordinare. Din acest motiv, crestinii s-au divizat intre ei, spunand ca mai mare ar fi Vasile, altii spuneau ca mai mare ar fi Grigorie, iar altii spuneau ca mai mare ar fi Ioan. Atunci, cei trei sfinti ierarhi s-au aratat evlaviosului episcop Ioan al Evhaitelor si i-a spus ca ei trei sunt una, incat nici unul nu este mai mare sau mai mic, iar in fata lui Dumnezeu sunt egali. Acesti sfinti mai sunt cunoscuti si sub numele de ‘mana care lucreaza (Vasile cel Mare), mintea care cugeta (Grigorie de Nazianz) si limba care vorbeste (Ioan Gura de Aur)’.

Legat de viata Sf. Trei Ierarhi si despre modelul acestora pentru noi, noul decan al Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Justinian Patriarhul’ din Bucuresti, pr. prof. dr. Stefan Buchiu, ne-a spus ca ‘Sfintii Vasile cel Mare si Grigorie Teologul erau din Capadocia, au facut studii la Atena, au cunoscut filosofia timpului, culegand din cultura tot ceea ce era mai bun din vremea aceea. Cunosteau doar drumul bisericii si cel al universitatii. Sf. Ioan Gura de Aur, mai tanar decat ceilalti doi sfinti, vine din Antiohia Siriei cu alte traditii locale, fiind si el un adanc teolog si cugetator de Dumnezeu, dar in primul rand a fost cel mai mare predicator al Bisericii crestine. Ei sunt modele de ierarhi pentru toti episcopii ortodocsi, ei sunt modele de preoti, sunt modele pentru toti crestinii din toate epocile. Noi trebuie sa cunoastem si opera, dar mai ales tebuie sa traim in duhul lor. Ei au fost genii ale crestinismului, pentru ca au stiut ca in mijlocul unei lumi pagane sa afirme Evanghelia, pastrand in fidelitate credinta autentica primita de la Biserica’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…